Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Veterinären låste in sig i varm bil - nu varnar hon hundägare

Nyheter | 30/06/2018 17:21

Veterinären vill förebygga och förhindra att husdjur ska lämnas i heta bilar, som kan stiga till orimliga temperaturer, och även sluta i dödsfall.

Veterinären Zephanie Woodward filmade sig själv när hon låste in sig själv i sin bild under en värmebölja. Detta för att påvisa hur varmt det kan bli, och hur farligt det är att lämna sitt husdjur ensamt i sådana temperaturer. Det var 31 grader utomhus den dagen.

– Jag tänkte att jag bara skulle sitta i min bil en stund för att känna på hur djuren kan må om de blir lämnade såhär, och för att se hur länge jag kan stå ut, säger Zephanie i videon.

Inom sju minuter börjar hon svettas, och termometern stiger och hamnar strax under 38 grader. Efter 12 minuter har graderna stigit till 40 grader. Hon sa:

– Jag svettas nu. Om jag var en hund skulle jag sitta och flämta som bara den just nu, och genom det förlora en massa vätska. Jag skulle behöva dricka vatten. Men det börjar nå den punkt där jag verkligen är obekväm.

Efter en halvtimme i bilen har det stigit till 46 grader och det är då Woodward bestämmer sig för att experimentet är över, och hon stiger ur bilen.

Veterinär har låst in sig i en bil
Värmen steg till 46 grader innan Zephanie gav upp. Bildkälla: Youtube

– Jag är rätt så säker på att om jag vore en inlåst hund i den här bilen, så skulle min ägare hitta mig helt kollapsad på bilgolvet. Hon fortsätter:

– Jag kan inte förstå att värmen steg till den temperaturen. Jag mår ganska dåligt just nu. Snälla tänk på era djur i den här mikrovågsugnen. Glöm snälla inte att hundar dör i för varma bilar.

Hundar svettas inte som vi människor gör, och med en tjock päls på det menar veterinären att vi inte kan förstå hur det känns för dem i varma temperaturer.

– Jag var helt täckt i svett, och det fick mig att tänka på att hundar inte svettas. Jag kanske skulle haft på mig en pälskappa för att verkligen förstå hur en hund skulle känna.

Zaphanie berättar för brittiska Metro att de ännu inte haft några patienter på Shepherds veterinärsjukhus, som hon jobbar på, som kommit in efter att ha blivit lämnad i en varm bild.

– Lyckligtvis inte än i alla fall. Det vi ser mer av är de som kommer in med värmeslag efter en promenad i solen. 

Om din hund drabbas av överhettning

Hunden blir först apatisk och vinglig, och får sedan kramper. Detta beror på syrebrist, och på några minuter kan din flämtande hund bli medvetslös. Du måste snabbt kyla ner din hund. Ta genast ut hunden ur bilen och försök att hitta vatten att spola ner hela hunden med. Om du är i närheten av en sjö eller annat typ av vatten, bär dit din hund och lägg den i vattnet så att den kvicknar till.

Om du ser en inlåst hund i en bil

Om du ser en inlåst hund i en varm bil som visar tecken på överhettning har all rätt att rädda hunden genom att till exempel krossa ett fönster. Detta med stöd av nödbestämmelsen i Brottsbalkens kapitel 24 paragraf 4. Nöd föreligger bland annat när fara hotar liv, hälsa eller egendom. Men den som eventuellt krossar rutan behöver identifiera sig inför polis och bilägaren.

Har du hund?