Stockholm

Nytt köldrekord uppmätt på jorden – så sjukt kallt är det

Nytt rekord uppmätt – här är kallaste platsen på jorden.
Nytt köldrekord uppmätt på jorden – 98,6 minusgrader är det nya rekordet. Foto: TT

Det nya rekordet mättes på Antarktis och jordens kallast uppmätta temperatur är numera 98,6 minusgrader. En temperatur som gör att ögon, näsa och lungor fryser snabbt igen.


Läs mer

Nytt köldrekord uppmätt på jorden. Det var några amerikanska forskare som gjorde uppmättningen och noterade det nya köldrekordet på ett ställe på Antarktis, rapporterar BT.no.

Det nya köldrekorden mättes till en temperatur på 98,6 minusgrader. Du läste rätt så sjukt kallt är det. Det gamla köldrekordet från 2010 låg på ynka minus 93,2 grader en temperatur som mättes i Valkyriedomen på Antarktis. 

Ögon, näsa och lungor fryser snabbt igen och det blir till slut omöjligt att andas. På bara några minuter utvecklas snabbt allvarliga förfrysningsskador, skriver norska Dagbladet.

Läs också: Så många minuter klarar du i kylan innan din kropp slutar fungera

Forskare vid University of Colorado har mätt temperaturen på den ryska forskningsstationen Vostok i flera år, och mellan åren 2004 till 2016 gjordes fler än 150 registreringar på en temperatur under 90 minusgrader. Men nu blev det ett nytt rekord. 

Antarktis är en klass för sig men den kallaste bebodda platsen på jorden är byn Oymyakon i Ryssland, läs om byn här och se bilderna från platsen.

Klagade du på kylan i vintras? Läs då om  – så kallt är köldrekordet som uppmätts i Sverige.

Skulle du vilja testa att vara på jordens kallaste plats?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.