Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Somnade på luftmadrass – flöt runt i 21 timmar utanför Kreta

Nyheter | 04/07/2018 13:36

En 55-årig kvinna turistade på Kreta. En dag på stranden somnade hon på sin luftmadrass och flöt ut till havs. 21 timmar senare hittades hon av den grekiska kustbevakningen.

Under onsdagseftermiddagen försvann en turist till havs på en luftmadrass i den grekiska övärlden. Hon hade somnat till och på grund av alla havsströmmar flöt hon ut i vattnet, rapporterar den The Sun.

Efter nästan ett dygn hittades den 55-åriga ryska kvinnan i vattnet 17 kilometer utanför den populära semesterön Kreta. Den 55-åriga ryska kvinnan Olga Kuldo hade anmälts saknad av sin make och dotter, de befarade att hon drivit ut till havs. 

Den grekiska kustbevakningen letade med ljus och lykta tillsammans med kustbevakningens flygplan efter den ryska kvinnan. Även frivilliga båtar ställde upp i sökinsatsen, rapporterar Frontex. 

Trots den stora sökinsatsen kunde inte kvinnan hittas på onsdagskvällen. Utan det var under torsdagen som ett flygplan från Frontex fick syn på kvinnan som hon kunde räddas. Då hade hon varit ute på havet i 21 timmar och drivit iväg 17 kilometer från stranden. En patrullbåt kallades till platsen och man kunde plocka upp kvinnan som flöt runt på sin luftmadrass. 

Efter att hennes mamma räddades skrev dottern Yulia Kuldo om försvinnandet på sin Facebook:

– Tjugoen jävla timmar. Jag kommer alltid att minnas den här dagen. Det var ett mirakel, skrev hon. 

Dottern meddelade även att hennes mamma var extremt solbränd efter alla timmar på luftmadrassen, berättade hon för grekiska Neakriti.gr. 

Grekiska medier skriver även att kvinnan hade tur att hon överlevde: 

– Hon överlevde trots en kall natt, starka vindar, regn och till och med åskväder. 

När Olga hittades hade hon en kroppstemperatur så låg som 32 grader vilket orsakade hypotermi. Dagstemperaturen på Kreta var den dagen 35 grader och på natten föll temperaturen ner till 18 grader. 

Läs också om de två pojkarna som fick hennatatuering fastbränd efter miss på Mallorca.

Skulle du kunna somna på en luftmadrass?