Pojkarna är fortfarande fast i grottan – nytt monsunregn på väg

- 04/07/2018, 17:07 -

Pojklaget och deras tränare som försvann in i en grotta i Thailand den 23 juni hittades efter nio dagar. Men nu kan man behöva påskynda räddningsarbetet på grund av ett nytt monsunregn som är på väg in över området.

Det thailändska fotbollslaget på 12 pojkar och deras tränare är fortfarande fast i Tham Luang Nan Non-grottan. Nu väntas ett nytt monsunregn dra in över området och arbetet för att rädda pojkarna och deras tränar måste påskyndas. 

Det eftersom vattennivåerna i grottan då kommer att stiga. Pojkarna, som inte kan simma, kan komma att behöva lära sig att dyka snabbt. Vägen ut ur grottan är en två kilometer lång och trång färd.

Så här säger Anupong Paochinda, som är inrikesminister, till den thailändska tidningen Bangkok Post:

– Eftersom regn väntas inom de närmsta dagarna så måste evakueringen påskyndas. Dykarutrustning kommer att användas. Om vattnet stiger kommer det bli väldigt svårt. Vi måste få ut pojkarna innan dess.

Men man kommer inte att ta några onödiga risker och man kommer inte att stressa, menar Narongsak Osatanakorn, som är guvernör i Chiang Rai. Det är fortfarande oklart när man kommer att börja räddningsinsatsen för att få ut pojkarna och tränaren, rapporterar SVT Nyheter.

Vad är det som har hänt? 

Det var den 23 juni som 12 pojkar och deras tränare begav sig in i Tham Luang Nan Non-grottan i Thailand på en utflykt. Men under tiden de befann sig i grottan så blockerades vissa ingångar av ett monsunregn. Pojkarna är mellan åldrarna 11 till 15 och tränaren är 25 år gammal. 

Personer som söker efter pojkarna. Bildkälla: Tham Luang Rescue Operation Center/TT
Sökinsatsen i grottan. Bildkälla: Tham Luang Rescue Operation Center/TT

Efter nio dagar, den 2 juli, så kom beskedet att man hade hittat dem. Men problemet med hur man skulle få ut dem ur grottsystemet kvarstod. I sökinsatsen för att hitta dem deltog över 1 000 personer men man kallade även in experter från Australien, Storbritannien, USA, Kina, och Japan. 

Det har pratats om flera alternativ om hur man ska få ut dem. Ett av dem är att man ska lära pojkarna att dyka, men man har också pratat om att vänta på att vattennivåerna sjunker. Något som kan komma att ta flera månader, därför har man förberett med mat och liknande i upp till fyra månader. 

Här kan du läsa mer om händelsen.

Läs också om den kända stranden i Thailand som är avstängd efter att turister förstört den.

Har du följt händelsen?