Pojkarna och tränaren är fortfarande fast i grottan
Pojklaget och deras tränare hittades efter nio dagar men är fortfarande fast i grottan i Thailand - Foto: Tham Luang Rescue Operation Center/AP/TT/Sakchai Lalit/TT

Pojkarna är fortfarande fast i grottan – nytt monsunregn på väg

Pojklaget och deras tränare som försvann in i en grotta i Thailand den 23 juni hittades efter nio dagar. Men nu kan man behöva påskynda räddningsarbetet på grund av ett nytt monsunregn som är på väg in över området.


Det thailändska fotbollslaget på 12 pojkar och deras tränare är fortfarande fast i Tham Luang Nan Non-grottan. Nu väntas ett nytt monsunregn dra in över området och arbetet för att rädda pojkarna och deras tränar måste påskyndas. 

Det eftersom vattennivåerna i grottan då kommer att stiga. Pojkarna, som inte kan simma, kan komma att behöva lära sig att dyka snabbt. Vägen ut ur grottan är en två kilometer lång och trång färd.

Så här säger Anupong Paochinda, som är inrikesminister, till den thailändska tidningen Bangkok Post:

– Eftersom regn väntas inom de närmsta dagarna så måste evakueringen påskyndas. Dykarutrustning kommer att användas. Om vattnet stiger kommer det bli väldigt svårt. Vi måste få ut pojkarna innan dess.

Men man kommer inte att ta några onödiga risker och man kommer inte att stressa, menar Narongsak Osatanakorn, som är guvernör i Chiang Rai. Det är fortfarande oklart när man kommer att börja räddningsinsatsen för att få ut pojkarna och tränaren, rapporterar SVT Nyheter.

Vad är det som har hänt? 

Det var den 23 juni som 12 pojkar och deras tränare begav sig in i Tham Luang Nan Non-grottan i Thailand på en utflykt. Men under tiden de befann sig i grottan så blockerades vissa ingångar av ett monsunregn. Pojkarna är mellan åldrarna 11 till 15 och tränaren är 25 år gammal. 

Sökinsatsen i grottan. Bildkälla: Tham Luang Rescue Operation Center/TT

Efter nio dagar, den 2 juli, så kom beskedet att man hade hittat dem. Men problemet med hur man skulle få ut dem ur grottsystemet kvarstod. I sökinsatsen för att hitta dem deltog över 1 000 personer men man kallade även in experter från Australien, Storbritannien, USA, Kina, och Japan. 

Det har pratats om flera alternativ om hur man ska få ut dem. Ett av dem är att man ska lära pojkarna att dyka, men man har också pratat om att vänta på att vattennivåerna sjunker. Något som kan komma att ta flera månader, därför har man förberett med mat och liknande i upp till fyra månader. 

Här kan du läsa mer om händelsen.

Läs också om den kända stranden i Thailand som är avstängd efter att turister förstört den.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du följt händelsen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

En häktad för deltagande i terrororganisation

En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Trots kritiken – Kinas Huawei får känslig info om Sverige

Nu står det klart att Huawei ska få ta del av affärskänslig information från svenska Post- och Telestyrelsen, PTS. Ericsson och Telia är väldigt kritiska till regeringens beslut.

Sambo? Så delar du upp ekonomin med din partner

Brukar du och din partner bli osams över ekonomin? Nyheter24 har pratat med Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank, som berättar hur man kan tänka när man ska dela upp ekonomin med sin partner.

Det vill svenskarna helst ha på sig när de begravs

1 timme sedan
Här är plaggen som svenskarna helst har på sig i graven när de begravs. Vissa plagg är med otippade än andra. Vad hade du velat ha på dig när du begravs?

Stockholmsbörsen flyttar – här är nya adressen

1 timme sedan
Stockholmsbörsen ska flytta. Om ett år ska de 900 anställda byta arbetsplats från Frihamnen till Stockholm City. Det är inte ett problem att lokalerna är mindre eftersom fler jobbar hemifrån sedan pandemin, berättar Nasdaqs pressansvarige, Erik Gruvfors.