12 pojkar försvann i thailändsk grotta – här är allt som hänt

- 03/07/2018, 10:16 -

Den 2 juli hittades pojklaget och deras tränare som försvann in i en grotta i Thailand för nio dagar sedan. Men kvar återstår arbetet att få ut dem ur grottan. Här är allt som har hänt.

För nio dagar sedan försvann det thailändska fotbollslaget med 12 pojkar och deras tränare in i Tham Luang Nan Non-grottan dit de skulle på en utflykt. Men på grund av monsunregnet blockerades öppningarna och laget och deras tränare kunde inte komma ut. 

Den 23 juni gick de in i grottsystemet, som är omkring tio kilometer långt. Sedan dess så har det varit en kamp mot klockan för att kunna rädda pojkarna som är i åldrarna 11 till 15,  och tränaren som är 25. Men den 2 juli så hittades de äntligen vid liv av marinkårssoldater, något som Narongsak Osottanakorn som är den lokala guvernören bekräftade, skriver BBC

De dykare som hittade dem i grottan är Rick Stanton och John Volanthen, två dykare som är världsberömda för sitt arbete i grottor, enligt The Guardian. 

Bild på spelare i fotbollslaget som försvann i en grotta i Thailand.
Pojkarna och tränaren hittades efter nio dagar. Bildkälla: AFP/TT

Över 1 000 personer har deltagit i sökinsatsen och förutom räddningsarbetare och dykarförband från Thailand har även experter från bland annat USA, Kina, Australien, Storbritannien och Japan blivit inkallade, enligt CNN. 

När man hittade pojkarna utbröt ett jubel utanför, där pojkarnas familjer och anhöriga väntade.

– Vårt uppdrag är att söka, rädda och återvända. I nuläget har vi bara hittat dem. Nästa steg är att få ut dem ur grottan och sedan skicka dem hem, sa Osottanakorn.

Familjemedlemmar till pojkarna som försvann.
En familjemedlem till pojkarna. Bildkälla: AP/Sakchai Lalit/TT

Men det är inte över än även fast pojkarna är hittade. För nu måste man rädda dem ut ur grottan, något som kan bli en utmaning. Vägen ut från grottan är lång, och även vattenfylld. Men man kommer fortsätta att pumpa ut vatten från grottan. Men innan det kommer man att skicka ned läkare, sjuksköterskor och mat till pojkarna. 

Så här säger Pat Moret, som är säkerhetsexpert, till CNN.

– Värsta tänkbara scenariot är att de tvingas dyka ut dem. Då kommer de att vara helt omslutna av vatten och bära en dykarmask eller någon form av dykarhjälm för att göra situationen aningen mindre stressande för dem. Men det kommer att vara en mycket skrämmande upplevelse.

Tham Luang Rescue Operation Center
Sötinsatsen i grottan. Bildkälla: Tham Luang Rescue Operation Center/TT

Men pojkarna och tränaren måste först få i sig näring och vätska och kommer kanske inte vara redo för en förflyttning förrän om 12 timmar. Moret menar också att motoriken inte är som den bör vara då de har legat still i några dagar. 

Ett alternativ som också finns för att få ut dem från grottan är att vänta till att vattennivåerna har sjunker, så man kan bära ut pojkarna. Men det kommer att ta flera månader, och man har nu förberett med förnödenheter till tränaren och pojkarna som ska räcka i upp till fyra månader, skriver BBC. 

För några dagar sedan tvingades man att skynda på räddningsarbetet då ett nytt monsunregn är på väg in över området. Något som kommer leda till att vattennivåerna i grottan stiger. 

Pojkarna, som inte kan simma, kan därför behöva lära sig att dyka snabbt och vägen ut ur grottan är en två kilometer lång, trång färd som delvis är vattenfylld. 

Under räddningsinsatsen så omkom en thailändsk dykare från flottans specialförband av syrebrist när han skulle transportera in lufttuber till pojkarna. Han blev medvetslös på tillbakafärden när han inte hade tillräckligt med luft och man kunde inte rädda hans liv. 

Läs också om den kända stranden i Thailand som är avstängd efter att turister förstört den.

Har du följt händelsen?