Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Danmarks nya förslag – böta minderåriga som köper tobak

- 20/07/2018, 21:03 -

Den danska organisationen Dansk Erhverv vill nu införa ett förbud mot att minderåriga ska kunna köpa tobak. Tidigare har det endast varit olagligt att sälja, men inte köpa.

Det är redan förbjudet att sälja tobak till minderåriga i Danmark. Men det är inte straffbart för den minderåriga att köpa tobak. Men nu pratas det om att införa en böter om exempelvis en 15-åring skulle köpa cigaretter.

De hoppas att en böter ska avskräcka minderåriga från att köpa cigaretter, och som följd att färre unga skulle röka, det menar organisationen Dansk Erhverv. 

Organisationen föreslår att det i framtiden borde vara kriminellt för minderåriga att köpa cigaretter, skriver Politiken.

Konsulten från organisationen Dansk Erhverv Tine Marie Andersen berättar för Politiken att de ser ett förbud som en komplettering.

– Vi tror att ett förbud mot inköp kan komplettera det redan befintliga försäljningsförbudet. Med förslaget avser vi inte att kriminalisera minderåriga – det är ett försök att hjälpa minderåriga och sända en signal till dem att vi inte vill att de ska röka och att rökning är ett stimulansmedel som är reserverat för vuxna och inte barn.

Hon fortsätter:

– Vi är inte så fokuserade på straffet. Men det måste vara en konsekvens. Men vi har inte bestämt bötesbeloppet än.

Innan ett förslag på böter läggs in så måste de först göra en plan för hur de ska kontrollera hur många unga som köper tobak, och hur man sedan ska genomdriva en eventuell bötfällning. 

John Wagner är VD för danska Cooperative Merchants, och han har svårt att se förbudet träda i kraft.

– Vi måste redan kolla leg på alla som köper. Om någon kommer in och vill köpa tobak och vi är osäkra på hens ålder måste denne bevisa att hen är över 18. Så förbudet kommer bara fungera ifall vi säljer tobak till en minderårig i god tro, efter att personen redan uppvisat falskt leg.

Om ett förbud införs måste alltså fler aktiva kontroller utfärdas. Många skeptiska röster rör sig emot förslaget, skriver Politiken.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Danska förskolor som förbjudit kläder med särskilda tryck, du kan läsa mer om det här. Danmark här även förbjudit burka och niqab, läs om det här.