Borde fler dagis göra så?
Ett dagis i Danmark har infört en klädkod bland barnen - Foto: TT

Danska förskolan har infört klädkod – förbjuder populära tryck

En förskola i Danmark har infört klädkod bland barnen, det för att det lätt kan bli en tävling om vem som har coolast kläder bland barnen. Därför förbjuder man Spiderman-tröjor och klänningar med prinsessor.


Kanske minns du din tid på förskolan som rolig och spännande, eller så kanske du inte minns den alls. Men något du kanske känner igen från skolgången var när dina vänner kom med nya coola kläder, och du blev lite lite avundsjuk.

Nu kommer t-shirts med tryck av racerbilar, Spiderman och klänningar med Disney-prinsessor eller blommor bli förbjudet på en förskola i Danmark. För den privatägda förskolan Mikael, som ligger i utkanten av Hjørring har nu infört en klädkod. 

Det för att förhindra att coola kläder med tryck inte ska skapa distans mellan barnen, skriver danska TV2 Nord.

– Vi kan se att det lätt blir en tävling bland barnen mellan tre och sex år om vem som har de coolaste eller finaste kläderna, och ett utanförskap för barnen som inte har "de rätta" kläderna. Det gäller både killar och tjejer, säger Line Jensen som jobbar på skolan, till tidningen. 

Jensen förklarar att förbudet ska ge barnen en mer harmonisk och lugn vardag där de inte ska behöva tänka på vilka kläder de har på sig, och om det är nya kläder. Men hon påpekar dock att det naturligtvis inte kommer finnas någon skoluniform och att föräldrarna generellt ska ha accepterat initiativet, rapporterar Jyllands-Posten.

För ett tag sedan skrev Nyheter24 om att allt fler förskolor och skolor förbjuder barnen att använda termen "bästa vän". Anledningen till det var för att barnen som inte har en bästa vän inte ska känna sig utanför om ordet slängs omkring med på förskolan. 

Men hur ser det ut i Sverige, har man förbjudit termen även här? Vill du läsa mer om det kan du göra det här.

Du kanske också vill läsa om var barn som inte vaccinerats kan nekas plats på förskolan? Om du vill läsa mer om det så kan du göra det här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde fler förskolor ha så?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.