Maffian har utlovat belöning för den som dödar polishunden Sombra
Polishunden gör ett så bra jobb så nu är maffian ute efter henne. - Foto: TT / Fredrik Sandberg / Fernando Vergara

Hunden är för bra på sitt jobb – knarkkartellen utlovar skottpengar

Den colombianska polishunden Sombra har varit så effektiv så att nu betalar maffian dyra pengar för att stoppa henne.


Den 6-åriga schäfern Sombra, som betyder skugga på spanska, är väldigt populär bland både barn och vuxna i Colombia – men nu är hon i fara. Under bara de tre senaste åren har hon hjälpt till att gripa 245 personer och hennes nos har sniffat fram nio ton kokain.

Hunden har gjort ett så pass bra jobb så att den ökände knarkmaffian, Los Urabeños, har tröttnat. Knarkligan har försökt smuggla ut från hamnar vid Atlantkusten men hunden har stått i deras väg, rapporterar BBC med hänvisning till colombianska underrättelsekällor.

De har utlovat en belöning på hela 200 miljoner pesos – som motsvarar 615 000 svenska kronor – till den som dödar henne, uppger polisen i ett inlägg på Twitter.

Dario Antonio Úsaga David, alias "Otoniel", är ledare för maffiagruppen och är en av Colombias mest eftertraktade brottslingar. Polisen har nu gett Sombra smeknamnet "Otoniels mardröm".

– Vår hund, Sombra, har deltagit i nästan 300 operationer, säger överste Tito Castellanos, chef för Colombias narkotiskapolis till nyhetsbyrån RCN.

Han fortsätter:

– Sombra har redan fått två hedersmedaljer som erkännande för sina insatser, och kan även få en annan i år.

Sombra är colombianska polisens bästa hund. Bildkälla: Twitter

På grund av maffian så har polisen infört ytterligare säkerhetsåtgärder för att skydda sin fyrbenta kollega.

Enligt CNN har Sombra flyttat till El Dorado flygplatsen i huvudstaden Bogota, där hon kommer fortsätta tjänstgöra men i en säkrare miljö tillsammans med hennes hundförare Jose Rojas, som tillsammans med andra poliser kommer vaka över Sombra.

– På grund av sina prestationer och meriter bestämdes det att hon skulle skyddas, säger Rojas till AP.

Han fortsätter:

– Sombra är mycket lättare att jobba med än andra hundar. Hon förstår verkligen de order som hundföraren, i detta fall jag, ger henne.

Vi vill ju verkligen förhindra våra fyrbenta små vänner från att göra sig illa. Och under den här värmeböljan kan bara en promenad innebära smärta. Läs mer här om hur asfalten kan bränna sönder din hunds tassar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!