Extremvärme skakar Australien i helgen
Rekordvärme med över 45 grader drar över Australien i helgen. - Foto: Erik Johansen TT / Giphy

Rekordhetta i Australien i helgen

Temperaturer över 45 grader kommer att slå till i Australien i helgen. Även under kvällstid kommer värmen hålla sig runt 30 grader. De som inte vidtar åtgärder för att svalka sig är i fara, enligt australiska väderinstitutet BOM.


De knappa 1 000 invånare i den lilla orten Fitzroy Crossing i Australien kan komma att få hela 47 grader varmt på lördag. Men det är inte bara där det kommer bli extremt hett, utan rekordvärmen kommer sträcka sig över hela kontinenten, rapporterar australienska ABC News.

Absolut att australienarna är vana vid värme, men att ha temperaturer runt 45 grader flera dagar i sträck kan nog vara jobbigt. Vanligtvis kan man hålla ut till den svala kvällsluften, men även då kommer graderna ligga runt 30 grader. Och om prognosen stämmer så kommer nätterna vara rekordvarma för att vara i december.

Klassas som extrem värmebölja

Värmeböljor kan klassas som tre typer: låg intensitet, svår och extrem. Den sistnämnda är den mest ovanliga. Och värmeböljan som slår till Australien i helgen klassas som extrem.

Den extrema hettan kan komma att påverka både infrastrukturer och elektricitet. Det kan vara farligt för de som inte tar till åtgärder för att hålla sig kyld, skriver ABC News. 

– Det är kombinationen av de höga nattemperaturerna och de rekordhöga dagstemperaturerna som ställer till det. Kroppen behöver kylas ner under natten. Men om du har temperaturer runt 28 och 29 grader blir det väldigt, väldigt svårt, säger Neil Bennett, talesperson vid australiska väderinstitutet BOM. 

Fitzroy Crossing förbereder sig

– Folk som bor här går ner till floden och tillbringar eftermiddagen där för att få lite svalka. Affärerna går inte så bra eftersom ingen handlar, utan alla försöker kyla ner sig så gott de kan, säger John Rodrigues som har bott i Fitzroy Crossing i 18 år till ABC News.

Han fortsätter:

– Det här händer inte så ofta, vanligtvis kan det gå upp till 44 grader. Så det kommer att bli ganska odrägligt. Särskilt på natten när temperaturerna inte går ner. Det är många äldre som bor här, vi måste se till att de är okej. Folk är förberedda, men man kan aldrig vara helt redo.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i Australien?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Krav om mer pengar till värnpliktiga

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.