Måndag 27 Sep
Stockholm

Gravid kvinna åt bagel – testades positivt för droger

En amerikansk kvinna testades positivt för droger efter ha ätit en bagel.
En gravid kvinna i Maryland åt en bagel med vallmofrön på, sedan gav läkaren beskedet att hon testat positivt för droger. Foto: TT

Har du hört om ryktet att man kan testas positivt vid ett drogtest efter man ätit vallmofrön? Det stämmer, en gravid kvinna i Maryland testades positivt för droger efter ha ätit en bagel med vallmöfrön på.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gillar du bröd med vallmofrön på? Eller bara vallmofrön i största allmänhet? Då finner du säkert denna nyhet intressant. En kvinna i Maryland, USA har nämligen testats positivt för droger efter ha ätit en bagel med vallmofrön på, rapporterar Buzzfeed News. 

Elizabeth Eden låg I april inlagd på University of Maryland St. Joseph Medical Center i Towson, Maryland, när hennes läkare kom in med en överraskande nyhet.

– Jag satt i min säng på sjukhuset och hade sammandragningar när doktorn kom in och sa att jag testat positivt för opiater, berättar Eden för NBC. 

Eden, som hade ätit en bagel med vallmofrön till frukost förstod inte alls hur hon kunde få ett positivt resultat och bad läkaren att testa henne en gång till. Men läkaren nekade henne och sa att hon redan anmält henne till de statliga myndigheterna. 

Det nyfödda barnet fick vara kvar på sjukhuset i fem dagar för observationer och kontroller, men tillslut fick de komma hem. 

– Det var traumatiserande, förklarar Eden till WBAL-TV. 

Hur kan egentligen vallmofrön ge utslag på ett drogtest? 

Vallmofrön kommer från en vallmoart som kallas för Papaver somniferum (opium), som har röda och rosa blommor. Människor har odlat vallmo för kulinariska och medicinska ändamål i tusentals år. 

Ämnen som finns i fröt används för att göra opiater som morfin, kodein och heroin - vilket är kraftfulla smärtstillande medel som också används som olagliga droger i många delar av världen. Skördeprocessen av vallmofrön kan dock orsaka opiumrester som fastnar på fröt. Även om vallmofrön är lagliga att äta, kan de innehålla tillräckligt med opium för att utlösa en positiv drogtest för opiater. Dock är det oklart huruvida mycket man behöver äta för att det ska ge utslag. 

Dr Judith Rossiter-Pratt, som är chef på institutionen för obstetrik och gynekologi vid St. Joseph Medical Center, berättade för WBAL-TV att ett positivt test för opiater på sjukhuset är 300 ng / ml. Den låga tröskeln tillåter läkare att fånga så många narkotikamissbrukare som möjligt förklarade hon. 

I Edens fall var sjukhusets drogtest så känsligt att hennes frukost ledde till ett falsk positivt-drogtest. Och detta är, tro det eller ej, inte en isolerad händelse. 2010 uppmärksammades ett liknande fall när en kvinna i Pennsylvania testades positivt.

Efter att myndigheterna i USA insåg varför Edens test gett utslag avslutade man fallet. Nu vill hon varna andra mammor för det populära frukostfröt. 

Bagel är inte ett gott bröd utan också namnet på en cool katt – läs allt om katten som bär solglasögon här. 

Gillar du att äta bagel till frukost?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela