En amerikansk kvinna testades positivt för droger efter ha ätit en bagel.
En gravid kvinna i Maryland åt en bagel med vallmofrön på, sedan gav läkaren beskedet att hon testat positivt för droger. - Foto: TT

Gravid kvinna åt bagel – testades positivt för droger

Har du hört om ryktet att man kan testas positivt vid ett drogtest efter man ätit vallmofrön? Det stämmer, en gravid kvinna i Maryland testades positivt för droger efter ha ätit en bagel med vallmöfrön på.


Gillar du bröd med vallmofrön på? Eller bara vallmofrön i största allmänhet? Då finner du säkert denna nyhet intressant. En kvinna i Maryland, USA har nämligen testats positivt för droger efter ha ätit en bagel med vallmofrön på, rapporterar Buzzfeed News. 

Elizabeth Eden låg I april inlagd på University of Maryland St. Joseph Medical Center i Towson, Maryland, när hennes läkare kom in med en överraskande nyhet.

– Jag satt i min säng på sjukhuset och hade sammandragningar när doktorn kom in och sa att jag testat positivt för opiater, berättar Eden för NBC. 

Eden, som hade ätit en bagel med vallmofrön till frukost förstod inte alls hur hon kunde få ett positivt resultat och bad läkaren att testa henne en gång till. Men läkaren nekade henne och sa att hon redan anmält henne till de statliga myndigheterna. 

Det nyfödda barnet fick vara kvar på sjukhuset i fem dagar för observationer och kontroller, men tillslut fick de komma hem. 

– Det var traumatiserande, förklarar Eden till WBAL-TV. 

Hur kan egentligen vallmofrön ge utslag på ett drogtest? 

Vallmofrön kommer från en vallmoart som kallas för Papaver somniferum (opium), som har röda och rosa blommor. Människor har odlat vallmo för kulinariska och medicinska ändamål i tusentals år. 

Ämnen som finns i fröt används för att göra opiater som morfin, kodein och heroin - vilket är kraftfulla smärtstillande medel som också används som olagliga droger i många delar av världen. Skördeprocessen av vallmofrön kan dock orsaka opiumrester som fastnar på fröt. Även om vallmofrön är lagliga att äta, kan de innehålla tillräckligt med opium för att utlösa en positiv drogtest för opiater. Dock är det oklart huruvida mycket man behöver äta för att det ska ge utslag. 

Dr Judith Rossiter-Pratt, som är chef på institutionen för obstetrik och gynekologi vid St. Joseph Medical Center, berättade för WBAL-TV att ett positivt test för opiater på sjukhuset är 300 ng / ml. Den låga tröskeln tillåter läkare att fånga så många narkotikamissbrukare som möjligt förklarade hon. 

I Edens fall var sjukhusets drogtest så känsligt att hennes frukost ledde till ett falsk positivt-drogtest. Och detta är, tro det eller ej, inte en isolerad händelse. 2010 uppmärksammades ett liknande fall när en kvinna i Pennsylvania testades positivt.

Efter att myndigheterna i USA insåg varför Edens test gett utslag avslutade man fallet. Nu vill hon varna andra mammor för det populära frukostfröt. 

Bagel är inte ett gott bröd utan också namnet på en cool katt – läs allt om katten som bär solglasögon här. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att äta bagel till frukost?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.