Kryss över en smartphone och ett barn som badar i en pool
Fixeringen av våra smartphone har gått för långt - Foto: Pixabay

Livräddare varnar – rekordmånga barn drunknat under sommaren

Att vi tillbringar mycket tid med att scrolla på våra telefoner är ingen nyhet. Men nu måste vi skärpa till oss.


Nu måste vi vakna och höja blicken. Den fixering och besatthet vi har för våra smartphones har gått för långt och kostar liv. 

Livräddare varnar nu alla föräldrar, efter att mer än 300 personer drunknat i år. De vill att alla lägger ifrån sig sina telefoner. 

Det ökande antal barn som drunknat i sommar är kopplade till föräldrar som suttit som besatta av sina telefoner, när barnen varit och badat, skriver The Guardian.

Det är i Tyskland som den skrämmande antalet över 300 personer har drunknat. Det har alltså knappt gått en enda dag utan att en badare dött i värmeböljan vi haft i sommar. 

Det är tyska badvaktsföreningen DLRG som har gjort en direkt koppling mellan barn som farit illa i vattnet och föräldrar som varit upptagna med sina mobiler. Föräldrarna har inte ens märkt att deras barn velat ha hjälp när de badat.

– Till föräldrar och mor- och farföräldrar: När dina barn och barnbarn är i vattnet ska du lägga ifrån dig din smartphone, säger DLRG's talesman Achim Wiese till The Guardian. 

Det upplevs att människor behandlar simbassänger som något slags dagis och inte är ett dugg uppmärksamma, fortsätter Peter Harzheim, från Tyska badvaktsförbundet.

Man ser en markant skillnad från förr då föräldrar har badat och lekt mer med sina barn i poolen. Nu förtiden är det tyvärr fler som sitter på det torra och pillar med sina telefoner. De ser då inte sina barn eller något annat runt omkring heller för den delen. 

Det är ledsamt att föräldrar beter sig så idag

Bland drunkningsolyckorna i Tyskland i år är det mer än 20 barn under 15 år om avlidit. Går man upp i åldrarna lite mellan 16-25 år så är det 40 personer som dött.

Men det är inte bara barn som drabbas. Äldre människor kan också anses som lite riskabelt om de ska simma långt ut, varnar experterna. Nämligen kan energin ta slut när de är längst ut i vattnet och har sen ingen ork att simma tillbaka till land.

Flera av de här drunkningsolyckorna har inget att göra med varken vattentemperaturer eller några plötsliga kramper, enligt The Guardian.

En drunkningsolycka är en olycka för mycket. Nu kommer vi överens om att vi lägger ifrån oss mobilen när någon i vår närhet badar?

Nyheter24 har tidigare skrivit om badplatser i Sverige du absolut inte vill bada på. Här kan du se vilka det är.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en smartphone?
Tack för din röst!