Skalvoffer fick statsbegravning

205 kistor för offren i det värsta jordskalvet på tre decennier.


Italien höll statsbegravning på fredagen för offren för det värsta jordskalvet på tre decennier.

Tusentals människor trängdes på L'Aquilas centrala torg på den känslofyllda begravningen där både regeringen och Vatikanen fanns representerade. De orkidéprydda 205 kistorna ställdes fram i fyra rader på röda mattor på den militära högskolans innergård.

Fem små vita kistor innehöll kvarlevorna av barn och placerades ovanpå mödrarnas kistor. En del av de 289 offren har redan begravts i stillhet av sina anhöriga.

Det är med stor nåd som vi i våra tankar omfamnar de många offren som alltför snabbt slitits från sina familjer av den grymma döden, sade Vatikanens premiärminister Tarcisio Bertone när begravningen började. Många av de sörjande på torget fick svårt att hålla tillbaka tårarna.

President Giorgio Napolitano, premiärminister Silvio Berlusconi, andra högt uppsatta italienare och romersk-katolska ledare närvarade vid ceremonin.

Påven Benedictus XVI sade i ett budskap att "i denna tragiska timme. . . känner jag mig nära er i anden och delar er vånda".

L'Aquilas ärkebiskop Giuseppe Molinari ledde begravningen, där även muslimska böner inkluderats för de sex omkomna muslimerna.

I övriga Italien vajade flaggorna på halv stång när landet stannade inför begravningen som visades i flera tv-kanaler.

Måndagens jordskalv slog till när de flesta av de 60 000 invånarna i staden sov. Upprörda röster har klagat på byggfusk med hänvisning till att många moderna byggnader rasade medan medeltidsbyggnader står intakta. En utredning har tillsatts. Oro finns också för att maffian som skott sig vid tidigare återuppbyggnader ska göra det igen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.