Skolelever på idrottslektionen.
Efter beep-testet fördes en finsk åttondeklassare till sjukhus där han sedan avled. - Foto: Foto: Anders Wiklund / TT

Åttondeklassare dog – efter att ha utfört beep-test

En finsk högstadieelev fördes till sjukhus och avled sedan efter att ha utfört beep-testet. Nu pausas idrottssatsningen som skulle förbättra finländska skolelevers kondition.


2016 startades storsatsningen ”Move!” i Finland. Tanken var att man skulle satsa på att förbättra konditionen hos de finska skoleleverna.

Men efter att en elev på en skola i Esbo gick bort i fredags har satsningen pausats i flera kommuner. 

Dog under idrottslektion

Under ”20 meters skyttellöpning”, eller "beep-test" som det också kallas, valde pojken själv att avbryta sin medverkan. Han ska sedan ha förts med ambulans till sjukhus. Dessvärre gick inte pojkens liv att rädda och han avled senare samma dag, enligt Ilta-Sanomat

Beep-testet fungerar så att barnen barnen springer 20 meter och sedan inväntar ett pip. Vid nästa "beep" springer de 20 meter till. Pip-ljuden kommer successivt med kortare mellanrum och barnen ska då hinna hålla uppe takten, tills de inte längre orkar. 

"Move!" har haft som fokus att testa den fysiska konditionen hos elever i årskurs 5 och 8. 

Hittills beräknar man att cirka 100 000 barn har deltagit i de krävande testerna. Och till vissas förvåning har testerna visat att konditionen hos ungdomarna är sämre än väntat. 

Det var efter beep-testet som åttondeklassaren fördes till sjukhus. Foto: Anders Wiklund / TT

"Känner sorg"

– Den främsta känslan är sorg och jag vill framföra ett varmt deltagande med anledning av det skedda. Elevernas säkerhet är alltid högsta prioritet, säger Olli-Pekka Heinonen, generaldirektör för Utbildningsstyrelsen i Finland, i ett pressmeddelande.

Nu har alltså satsningen pausats i bland annat Åbo och Helsingfors tills man utrett om testerna är säkra för barnen, enligt Ilta-Lehti.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du gjort beep-testet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.