Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åttondeklassare dog – efter att ha utfört beep-test

Nyheter | 18/09/2018 08:25

En finsk högstadieelev fördes till sjukhus och avled sedan efter att ha utfört beep-testet. Nu pausas idrottssatsningen som skulle förbättra finländska skolelevers kondition.

2016 startades storsatsningen ”Move!” i Finland. Tanken var att man skulle satsa på att förbättra konditionen hos de finska skoleleverna.

Men efter att en elev på en skola i Esbo gick bort i fredags har satsningen pausats i flera kommuner. 

Dog under idrottslektion

Under ”20 meters skyttellöpning”, eller "beep-test" som det också kallas, valde pojken själv att avbryta sin medverkan. Han ska sedan ha förts med ambulans till sjukhus. Dessvärre gick inte pojkens liv att rädda och han avled senare samma dag, enligt Ilta-Sanomat

Beep-testet fungerar så att barnen barnen springer 20 meter och sedan inväntar ett pip. Vid nästa "beep" springer de 20 meter till. Pip-ljuden kommer successivt med kortare mellanrum och barnen ska då hinna hålla uppe takten, tills de inte längre orkar. 

"Move!" har haft som fokus att testa den fysiska konditionen hos elever i årskurs 5 och 8. 

Hittills beräknar man att cirka 100 000 barn har deltagit i de krävande testerna. Och till vissas förvåning har testerna visat att konditionen hos ungdomarna är sämre än väntat. 

Idrott.
Det var efter beep-testet som åttondeklassaren fördes till sjukhus. Foto: Anders Wiklund / TT

"Känner sorg"

– Den främsta känslan är sorg och jag vill framföra ett varmt deltagande med anledning av det skedda. Elevernas säkerhet är alltid högsta prioritet, säger Olli-Pekka Heinonen, generaldirektör för Utbildningsstyrelsen i Finland, i ett pressmeddelande.

Nu har alltså satsningen pausats i bland annat Åbo och Helsingfors tills man utrett om testerna är säkra för barnen, enligt Ilta-Lehti.

Har du gjort beep-testet?