Söndag 5 Dec
Stockholm

Fotbolls-EM 2024 spelas i Tyskland

Match mellan Tyskland och Sverige. UEFA röstade fram Tyskland.
Glatt humör och lederhosen gäller 2024. Tyskland får nämligen arrangera fotbolls-EM då!. Foto: Björn Larsson Rosvall TT/TT / Martial Trezzini AP/TT

Äntligen så vet vi vart herrfotbolls-EM 2024 kommer att spelas och det är bara att packa ned dina lederhosen för då bär det av till Tyskland.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Idag stod det klart att det är Tyskland som kommer att få arrangera fotbolls-EM för herrar 2024. Valet stod mellan dom och Turkiet och när kommittén som skulle utse värdnationen hade röstat så stod det klart. Fußball kommt nach Hause! 

Överlägsen seger

Ja man kan väl inte säga att det är med fotbollssiffror som Tyskland vann omröstningen (inte heller tennissiffror för den delen), men de vann åtminstone överlägset. 

Med sina 12 röster mot Turkiets 4 plockade Tyskland hem omröstningen. Wow.

"Tyskland kommer att vara fantastiska värdar"

Efter att resultatet hade slagits fast så uttryckte UEFA:s president Aleksander Čeferin sin glädje över båda ländernas bidrag och att han verkligen ser fram emot fotbolls-EM 2024.

– Låt mig först gratulera både det Tyska och det Turkiska fotbollsförbunden för deras fantastiska bidrag, sa president Čeferin och fortsatte:

– Jag ser verkligen fram emot ännu en hyllning av de bästa landslagen i europeisk fotboll 2024. Jag vet att Tyskland kommer att vara fantastiska värdar och att turneringen kommer att vara utmärkt både på planen och utanför.

"Imorgon ska vi börja göra allt vi kan"

Tysklands fotbollsförbunds ordförande, Reinhard Grindel, tackade för förtroendet men förklarade också lite allvarsamt att både han och det tyska fotbollsförbundet förstår kraven med att arrangera en sån här stor turnering. 

– Jag skulle vilja tacka UEFA:s kommitté för deras tillit och förtroende. Jag är fullt medveten om vilket ansvar som följer och hur mycket den här tuneringen betyder för UEFA. Imorgon ska vi börja göra allt vi kan för att matcha de höga förväntningarna ni har på oss, sa Grindel, skriver UEFA på deras hemsida.

Här spelas matcherna i fotbolls-EM 2024

Berlin – Olympiastadion (kapacitet 74 461)

München – Allianz Arena (kapacitet 70 076)

Dortmund – Westfalenstadion (kapacitet 65 849)

Gelsenkirchen – Arena AufSchalke (kapacitet 54 740)

Stuttgart – Mercedes-Benz Arena (kapacitet 54 697)

Hamburg – Volksparkstadion, (kapacitet 52 245)

Düsseldorf – Esprit Arena (kapacitet 51 031)

Köln – Müngersdorfer Stadion (kapacitet 49 827)

Leipzig – Red Bull Arena (kapacitet 49 539)

Frankfurt – Waldstadion (kapacitet 48 387)


Gillar du fotboll?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela