Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Surfare dog av hjärnätande amöba : "Hade kraftig huvudvärk"

- 01/10/2018, 12:47

En surfare från New Jersey har dött efter att blivit angripen av en hjärnätande amöba. Sjukdomsförloppet ska ha börjat med huvudvärk och slutat i tragik.

En 29-årig surfare, Fabrizio Stabile, från New Jersey, USA, har dött efter att ha blivit angripen av en hjärnätande amöba, vilket CBS var först med att rapportera om.

Den hjärnätande amöban, som egentligen heter Naegleria fowleri är en frilevande amöba som finns i varma sötvatten. Människor ska främst bli infekterade när de dyker eller simmar och får vatten genom näsan, skriver CBS.

Fabrizio Stabile hade dagar innan insjuknandet varit och surfat på en surfing-resort i Texas, men det var inte förrän han hade kommit hem som symptomen började visa sig. På hemsidan gofundme.com har en minnesstiftelse startats av Stephanie Papastephanou, en anhörig, som även beskriver det fruktansvärda händelseförloppet.

Stabile klippt gräset söndagen den 16 september när han plötsligt fick huvudvärk. Fabrizio ska då ha beslutat sig för att ta en huvudvärkstablett och gått och lagt sig. På måndagsmorgonen gav hans mamma honom ytterligare en huvudvärkstablett och Fabrizio somnade om. När hans mamma gick in för att se hur han mådde tidigt på eftermiddagen så kunde Fabrizio inte prata sammanhängande eller ta sig upp från sängen.

Läkarna ska först inte förstått vad som hade angripit Fabrizio Stabile, utan gett honom medicin som de hoppades skulle minska febern och svullnaden av hjärnan, men utan framgång. Inte förrän under torsdagen ska läkarna hittat spår av amöban Naegleria fowleri. Men då var det redan för sent att hindra spridningen och Stabile avled på fredagen.

Under de senaste 55 åren så har endast 143 personer blivit angripna av amöban i USA. Men statistiken visar mörka siffror där 98 procent av de insjuknade har avlidit. 

Resorten, BSR Cable Park's Surf, i Texas undersöks nu för att säkerställa att det är säkert att vistas där, skriver KBTX.

Nyheter24 har tidigare skrivit om Meabh, 23, som använde sina linser för länge och råkade slita av en del av ögat. Vill du veta mer om denna obehagliga händelse kan du läsa hela artikeln här

Är du rädd för amöbor?