Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Visan "Bä bä vita lamm" får hård kritik av veganer

Nyheter | 16/10/2018 08:41

Byt ut de folkkära barnvisorna. Det anser åtminstone veganska aktivister i Norge, där det just nu pågår en stor debatt om barnuppfostran.

Vi kan väl alla texten till "Bä bä vita lamm"? Den kända visan är inte sällan den första sången man lär sig sjunga – men nu ifrågasätts texten. 

Det är i vårt kära grannland Norge som en stor vegandebatt just nu rasar. Nyligen har det diskuterats om barn i norra Norge ska få se renslakt på skoltid eller inte, och nu ställs krav på att kända barnvisor ska anpassas efter en vegansk världssyn. 

– Vi tycker det är synd att barn lär sig att utnyttja djur redan i barnvisor, säger Samuel Rostøl, grundare till Facebook-gruppen Veganpreik, till norska NRK. 

Och det är bland annat den klassiska barnvisan ”Bä bä vita lamm”, som handlar om vilka kläder man kan göra av fårets ull, som får hård kritik av veganerna. 

– Vi sjunger att djuren finns till för vår skull. Ser man på det neutralt kan man se att det är en slags indoktrinering, fortsätter Rostøl. 

Istället vill Rostøl att texten ska handla om att lyfta fram djuren som unika individer och på så sätt ge barnen ett djurvänligt perspektiv. 

Även den norska barnvisan ”Kua mi jeg takker deg”, som handlar om mjölken man får av kor, är under hård attack. Där har veganen och förskoleläraren Julie Bradley-Pedersen skrivit en helt ny text, som ska vara anpassad efter veganism. 

– Mycket av barns inlärning sker genom sång och det är viktigt att det vi sjunger är sant, säger hon till NRK.  

Skrevs av Strindberg och Tegnér

Bä bä vita lamm har en lång historia, och kan spåras tillbaka till den brittiska ramsan "Ba ba black sheep", som har samma melodi som "Blinka lilla stjärna". Den svenska texten skrevs av författaren August Strindberg och melodin skrevs av Alice Tegnér. 

Visan har senare spridit sig till Norge där den är en populär barnvisa. 

Håller du med veganerna?