Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är cannabis lagligt i Kanada

- 17/10/2018, 08:00 -

Kanada tillåter jazztobak. Under natten var köerna långa utanför cannabisaffärerna, och nu hoppas landet få bukt med den tunga kriminaliteten kopplad till drogförsäljning.

Från och med idag, den 17 oktober, är det helt lagligt att softa på en gås, röka en holk, klippa en hövding, tända en spliff eller för den delen inhalera lite jazztobak i Kanada. Detta efter att landets makthavare bestämt att cannabis ska kunna köpas och användas legalt. 

I Kanada har användning av gräs för medicinskt bruk varit laglig under en längre tid, men nu kommer det vara tillåtet för alla över 19 att köpa 30 gram cannabis för eget bruk. 

Den historiska händelsen firades stort över hela Kanada nu i natt, och många köade utanför braj-affärerna vid tolvslaget. 

Gräsentusiaster i natt i Toronto (Chris Young/The Canadian Press via AP)

Det är för att få bukt med kriminaliteten som Kanada nu legaliserar drogen, och man förväntar sig också få in stora skatteintäkter efter att försäljningen börjat. 

Här i Sverige är frågan om legalisering fortfarande mycket känslig, inget parti driver frågan om att tillåta cannabis. 

I slutet av förra året intervjuade Nyheter24 socialminister Annika Strandhäll angående avkriminalisering av narkotika. Strandhäll var då tydlig med att dörren var totalstängd. 

– Det behövs ett helhetsgrepp med hårdare tag, förebyggande åtgärder, stöd och behandling för att komma åt narkotikan och de skador det ger, sa Strandhäll till Nyheter24 då

Coca Cola ska börja satsa på drycker med cannabis i – läs mer om det här

Borde detta införas i Sverige också?