Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

15-årige Daniel missade skolbussen – frös ihjäl

- 26/10/2018, 19:42

15-årige Daniel Chambers missade skolbussen. Tre dagar senare återfanns hans döda kropp, halvt avklädd. Nu blir Daniels död en varning om vikten av att hålla sig varm under vintern.

En ovanligt kall decemberdag missar 15-årige Daniel Chambers skolbussen och försvinner.

Polis och medborgare i 15-åringens hemstad hjälper till i sökandet efter den saknade pojken. 

Den 16 december 2017, tre dagar efter sitt försvinnande, återfinns Daniel död. När Daniel hittas ihopsjunken vid ett träd saknar han skor och vissa andra klädesplagg. 

Dödsfallet skakade pojkens hemstad och skapade rubriker i hela England. Vad var det egentligen som hade hänt med pojken, och varför hittades han avklädd i december?

Nu, nästan ett år senare, har man gått ut med vad det egentligen var som hände. Devon Live, lokaltidningen i 15-åringens hemstad har sammanfattat de händelser som ledde upp till Daniels död. 

Och 15-åringens fall kan ses som en stark varning till de som inte klär sig varmt under årets kallaste månader. 

Genom vittnesmål och en obduktion har man äntligen kunnat pussla ihop vad det var som hände Daniel. 

Försvinnandet

Daniel Chambers
15-årige Daniel Chambers. Foto: Polisen i Devon och Cornwall

Dagen Daniel sist sågs vid liv började som vilken dag som helst. Men något som var ovanligt just den onsdagen, var det kalla vädret. I Devon visade termometern -2 grader celcius den morgonen, kombinerat med stark blåst och regn. Det är oklart hur länge 15-åringen stod och väntade på bussen i minusgrader. Men något som är säkert är att han aldrig klev på den när den väl dök upp. 

Vid 08:30 uppmärksammar en mamma hur en ung kille går i rask takt. Killen i fråga är Daniel. Hon förklarar att han ser spänd ut och uppfattar att han går med "målmedvetenhet". 

Det ska dröja flera timmar innan någon ser Daniel igen. Men på eftermiddagen får två hundägare som är ute på promenad syn på Daniel. Första gången 13:15 och andra gången 20 minuter senare. Nu skiljer sig hans beteende markant från det första vittnesmålet. 

– Han verkade inte uppfatta min närvaro. Han verkade vara i sin egen lilla värld och han rörde på läpparna och gestikulerade med händerna. Det såg ut som om han pratade med sig själv, sade vittnet Trudy Lester till polisen, enligt Devon Live. 

Och något hon anmärkte var hans klädsel. 

– Det hade kommit riktigt tunga regnskurar under hela dagen och jag tyckte att det var väldigt konstigt att han inte hade en jacka på sig. 

Den andra hundägaren får sedan syn på Daniel igen vid 14:30-tiden och påpekar att hon kommer ihåg att det var "fruktansvärt kallt" väder. 

Det var sista gången någon skulle se Daniel. 

Polisutredning

16:40 samma dag anmäls Daniel försvunnen av sin mamma och polisen påbörjar en sökning. Det visar sig att Daniel har använt sin mobil 14:20-tiden, nära sitt hem. 

Tre dagar senare hittas Daniels kropp. I närheten av kroppen hittar man också hans ryggsäck, och en mindre flaska som är fylld med lite whiskey.  

Efter obduktionen kunde man konstatera att 15-åringen hade en mindre mängd alkohol i kroppen. Men inte tillräckligt för att ha varit en dödsorsak. 

Dödsfallet kom som en chock för många, och inte minst för Daniels egna föräldrar. Paret som båda arbetar som lärare i området förklarade att det hela kändes otroligt overkligt. 

Enligt Daniels föräldrar hade de aldrig haft någon större oro kring 15-åringen, som alltid varit skötsam. Daniels största intresse var fotboll, och på fritiden umgicks han allra helst med familj och vänner.  

– Daniel var allt vi någonsin hade kunnat önska från en son. Han var snäll, smart, omtänksam och kärleksfull och smittade av sig med sin livsglädje. Han var en underbar person på alla sätt och vis, sade de i ett uttalande om händelsen. 

Hypotermi

Efter ett möte på landstinget i Exeter, England, nästan ett år senare, så informerar man om att Daniels död helt enkelt var en tragisk olycka, skriver Devon Live

Obduktionen av 15-åringens kropp visade att han dog av hypotermi. Med andra ord frös Daniel till döds. Om det beror på att han klädde sig för dåligt när han lämnade sitt hus på morgonen, eller om det beror på någon annan orsak kommer man aldrig säkert veta. 

Enligt vårdguiden innefattar vanliga symptom av hypotermi, oro och apati och hallucinationer. Det är inte heller ovanligt att personer som håller på att frysa ihjäl tar av sig kläderna, i så kallad paradoxal avklädning. 

Detta kan förklara Daniels udda beteende och det faktum att han hittades halvt avklädd. 

Hundratals dödsfall i Sverige sedan 2000

Under de kalla vintermånaderna är det flera som dör av kyla även i Sverige. 

Enligt SVT visar en sammanställning från Socialstyrelsen att mer än 700 personer i Sverige har dött på grund av "exponering av extrem kyla utomhus" sedan 2000. 

För SVT förklarar Sibylle Loo, verksamhetschef på intensivvårdsavdelningen på länssjukhuset i Kalmar, att alkohol och narkotika ofta finns med i bilden när människor fryser ihjäl.

Nyheter24 har tidigare sammanställt exakt vad som händer i kroppen när man omkommer av kyla.

Somna aldrig utomhus

Kyla
Mer än 700 svenskar har dött av exponering av extrem kyla utomhus. Foto: Michael Probst/TT

En tumregel att följa, särskilt under den kalla delen av året, är att aldrig somna utomhus. Efter en fest eller en lång kväll när man är påverkad är det lätt att blunda till på busshållsplatsen eller på en parkbänk, men det kan ha allvarliga konsekvenser. 

Snabba tips i kylan:

  • Klä dig ordentligt utifrån väder. Visst är det kul att vara snygg, men det är inte värt att riskera livet för.
  • Om du vet att du har en lång sträcka hem efter en utekväll se då till att planera in skjuts.
  • Håll koll på vänner och andra som är väldigt påverkade – se till att de inte springer iväg och vilar på en bänk eller annan utomhusplats i kylan. 
  • Är du berusad och trött i kylan? Ring en kompis som kommer och möter upp dig så att ni kan ta er hem tillsammans.

Läs mer om hur snöovädret dödat svenskar genom åren här