Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Populära resemålet förbjuder solkräm – här är sorgliga anledningen

- 02/11/2018, 09:59

Det populära resemålet Palau i Stilla havet kommer inom ett år att förbjuda solkräm. Och de gör det på grund av en sorglig anledningen.

Populära semesterresemålet Palau i Stilla havet har beslutat sig för att helt förbjuda solkräm, rapporterar SVT. Och anledningen är faktiskt väldigt sorglig.

Anledningen

Så vad är då anledningen till att man nu förbjuder det viktiga solskyddsmedlet? Den stora användningen av solkräm har nämligen förstört flera korallrev så mycket att man nu inte längre kan stå bakom användningen av krämerna längre. 

Önationen är även helt beroende av intäkterna som korallreven inbringar sett till turisterna som reser dit. Palau är främst inriktad på turister som åker dit på dyk- och snorkelsemester.

Bevis

Regeringen i Palau har inte bara hittat på att solkrämerna är direkt farliga för korallreven utan enligt SVT så finns det rapporter från Thailand, Filippinerna och Indonesien om att korallrev totalförstörts av kemikalier som kommer från just solskydd.

Varje dag fraktas hundratals snorklare och dykare ut till Palaus berömda dykplatserna. Detta innebär att de stora korallreven blir utsatta för litervis med solskydd från turister som vistas där dagligen.

– Det handlar om litervis med solskyddsmedel som hamnar i havet precis intill våra mest känsliga rev. Vi försöker bara förhindra att naturen förorenas, säger en talesperson för regeringen i Palau enligt SVT. 

Korallrev
Korallrev. Bildkälla: Caleb Jones/TT

Böter

Skulle butiker fortsätta att sälja när lagen träder i kraft vid årskiftet 2019/2020 så kommer de få betala dryga böter på upp till 8 000 kronor. 

Tar du som turist med dig egen solkräm så får du räkna med att den blir beslagtagen i tullen.  

– Det gäller att hitta en smart balans så att vi utbildar turisterna utan att skrämma iväg dem, förklarade Palaus president Tommy Remengesau i samband med att den nya lagstiftningen antogs, enligt SVT

Använd kläder

Men trots förbudet så förändras självklart inte problemet med att du kan bränna dig om du ligger i solen och steker. Så vad ska du göra istället? Ja, egentligen så är det viktigaste att du täcker kroppen med kläder för att inte bränna dig, och undvik att vara ute i solen under de varmaste timmarna mitt på dagen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om semesterparadiset där du måste akta dig för att gilla fel inlägg på Facebook. Olämplig like på en bild eller ett inlägg kan nämligen ge dig fängelse. Vill du veta mer så hittar du artikeln här.

Brukar du använda solkräm?