Strand, solkräm
Solkräm är nödvändigt ont. - Foto: Pixabay

Populära resemålet förbjuder solkräm – här är sorgliga anledningen

Det populära resemålet Palau i Stilla havet kommer inom ett år att förbjuda solkräm. Och de gör det på grund av en sorglig anledningen.


Populära semesterresemålet Palau i Stilla havet har beslutat sig för att helt förbjuda solkräm, rapporterar SVT. Och anledningen är faktiskt väldigt sorglig.

Anledningen

Så vad är då anledningen till att man nu förbjuder det viktiga solskyddsmedlet? Den stora användningen av solkräm har nämligen förstört flera korallrev så mycket att man nu inte längre kan stå bakom användningen av krämerna längre. 

Önationen är även helt beroende av intäkterna som korallreven inbringar sett till turisterna som reser dit. Palau är främst inriktad på turister som åker dit på dyk- och snorkelsemester.

Bevis

Regeringen i Palau har inte bara hittat på att solkrämerna är direkt farliga för korallreven utan enligt SVT så finns det rapporter från Thailand, Filippinerna och Indonesien om att korallrev totalförstörts av kemikalier som kommer från just solskydd.

Varje dag fraktas hundratals snorklare och dykare ut till Palaus berömda dykplatserna. Detta innebär att de stora korallreven blir utsatta för litervis med solskydd från turister som vistas där dagligen.

– Det handlar om litervis med solskyddsmedel som hamnar i havet precis intill våra mest känsliga rev. Vi försöker bara förhindra att naturen förorenas, säger en talesperson för regeringen i Palau enligt SVT. 

Korallrev. Bildkälla: Caleb Jones/TT

Böter

Skulle butiker fortsätta att sälja när lagen träder i kraft vid årskiftet 2019/2020 så kommer de få betala dryga böter på upp till 8 000 kronor. 

Tar du som turist med dig egen solkräm så får du räkna med att den blir beslagtagen i tullen.  

– Det gäller att hitta en smart balans så att vi utbildar turisterna utan att skrämma iväg dem, förklarade Palaus president Tommy Remengesau i samband med att den nya lagstiftningen antogs, enligt SVT

Använd kläder

Men trots förbudet så förändras självklart inte problemet med att du kan bränna dig om du ligger i solen och steker. Så vad ska du göra istället? Ja, egentligen så är det viktigaste att du täcker kroppen med kläder för att inte bränna dig, och undvik att vara ute i solen under de varmaste timmarna mitt på dagen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om semesterparadiset där du måste akta dig för att gilla fel inlägg på Facebook. Olämplig like på en bild eller ett inlägg kan nämligen ge dig fängelse. Vill du veta mer så hittar du artikeln här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du använda solkräm?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.