Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pilotens mystiska upptäckt i luften – "ett mycket starkt ljus"

Nyheter | 14/11/2018 21:41

Förra veckan gjorde en pilot på det brittiska flygbolaget "British Airways" en märklig upptäckt i luften. Ett föremål ska nämligen flugit förbi planet dubbelt så snabbt som ljudets hastighets. Det ska också ha varit extremt ljust.

Att jobba som pilot innebär att man spenderar en hel del tid i luften. Bland moln, åska och i solsken flyger tusentals flygplan varje dag för att åka från destination A till B, och det är vanligt att man ser ett eller annat flygplan längre bort på 10 000 meters höjd. 

Annars kan det ofta vara ganska tomt i luften. 

Men när piloten på ett British Air-flygplan jobbade under förra veckan fick hon se något häpnantvärt i luften, något som hon aldrig sett tidigare. 

Något rörde sig snabbt 

Den 9 november klockan 06.47 kontaktades Shannons flygtrafik-kontroll i Irland efter att piloten i flygplanet sett något som rörde sig otroligt snabbt i luften. Något som inte var ett annat flygplan.  

Piloten tänkte att det kunde vara en militärövning, men flygkontrollen meddelade att ingen militär övning pågick i det området som planet befann sig i, skriver BBC. 

Ljusa föremål 

Enligt BBC har piloten berättat att föremålet som rörde sig snabbt var ett  "mycket starkt ljus" och hade kommit längst vänster sida av flygplanet, innan föremålet försvann upp i norr, rapporterar BBC. 

Efterföljande kom flera föremål som var likadana. Dock verkade föremålen inte vara i närheten av att träffa planet.

Vad kan det ha varit? 

Men vad det egentligen var för något som syntes i luften är inte helt utrett, dock finns det några teorier.

En pilot från ett annat flygplan säger att det kan röra sig om en meteor eller något annat föremål som kommer från jordens atmosfär, skriver BBC.  

Astronomen Apostolos Christou menar att det med största sannolikhet var en bit av damm som kommit in i atmosfären. 

– Jag kan inte säga utifrån pilotens beskrivning, men det kan ha varit storleken på en valnöt eller ett äpple, säger han enligt BBC. 

Han berättar vidare att November är en månad då detta vanligtvis kan ske. 

Utredning 

En pilot sa att hastigheten på objektet var dubbelt så snabbt som ljudet och nu kommer man att göra en utredning på vad det faktiskt kan ha varit för något. 

Andra flygplan som uppmärksammade annorlunda saker i luften den nionde november har fått fylla i en rapport. Dessa rapporter jobbar man nu utifrån för att kunna klargöra föremålet, skriver BBC

Nyheter24 har tidigare skrivit om den pilot som gjorde en helt otrolig landning på Bristols flygplats i England. Det kan du läsa mer och se här!

Har du varit på ett flygplan?