Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mördarens sista ord innan avrättningen i elektriska stolen

Nyheter | 04/11/2018 22:47

63-åriga Edmund Zagorski blev dömd till döden. Som avrättning föredrog han elektriska stolen, istället för dödliga injektioner. Hans sista ord har fått folk att tappa hakan.

Edmund Zagorski, 63, blev dömd till dödsstraff för att ha mördat två män 1984. I torsdags, efter nästan 35 års väntan, var det dags för elektriska stolen. Avrättningen ägde rum i ett fängelse i Tennesse.

Innan Zagorski dödades av att elektriciteten på 1 750 volt skulle gå igenom hans kropp, så fick han chansen att säga några sista ord. 

Sista måltiden

Men innan dödsdomen skulle genomföras fick Zagorski  en sista måltid. Så vad åt den dödsdömde? Ja, det önskemålet är nog lika ögonbrynshöjande som hans sista ord. Han valde nämligen fläsklägg och svansar från gris, som sin sista måltid. 

Han blev senare samma kväll första amerikanska fången på fem år som som avrättats i elektriska stolen, rapporterar Metro UK.

Vanligen används dödliga injektioner när det handlar om dödsstraff. Men Zagorki bad specifikt om elektriska stolen. Anledningen till det var att han ville slippa onödig smärta som kan komma av injektioner, enligt hans advokat, rapporterar Independent.

Elektriska stolen användes i Tennesse senast 2007, så det var riktigt längesen. Men för bara en månad sedan inspekterades den och klarade testerna, vilket gjorde den klar att användas.

Sista orden

Innan det var dags tittade han sig runt i dödskammaren med ett leende, där släktingar till Zagorkis offer befann sig.

Mördaren vinkade farväl och hans sista ord blev "Let's rock", på svenska ungefär "nu kör vi". Och vad han menade med det får vi nog aldrig veta. Efter de orden täcktes Zagorkis ansikte med en svart duk, och elektriciteten strömmade genom hans kropp, skriver Metro UK.

Fred Leuchter, som byggt den elektriska stolen varnade om att det kunde uppstå komplikationer om den skulle användas. Han verkar heller inte så nöjd att den börjat användas igen, då han är orolig att den kan orsaka andra problem eller skada folk.

– Den har mitt namn på sig, säger Leuchter om den elektriska stolen. 

Vilket han inte alls tycker känns särskilt humant, rapporterar Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en 24-årig man som dömdes till hängning för att ha våldtagit och mördat en 6-årig flicka. Det kan du läsa mer om här.