Edmund Zagorski, en elektrisk stol och grisfötter
Sista orden blev lika annorlunda som sista måltiden. - Foto: AP / TT / Mark Humphrey / AP / TT / Pixabay

Mördarens sista ord innan avrättningen i elektriska stolen

63-åriga Edmund Zagorski blev dömd till döden. Som avrättning föredrog han elektriska stolen, istället för dödliga injektioner. Hans sista ord har fått folk att tappa hakan.


Edmund Zagorski, 63, blev dömd till dödsstraff för att ha mördat två män 1984. I torsdags, efter nästan 35 års väntan, var det dags för elektriska stolen. Avrättningen ägde rum i ett fängelse i Tennesse.

Innan Zagorski dödades av att elektriciteten på 1 750 volt skulle gå igenom hans kropp, så fick han chansen att säga några sista ord. 

Sista måltiden

Men innan dödsdomen skulle genomföras fick Zagorski  en sista måltid. Så vad åt den dödsdömde? Ja, det önskemålet är nog lika ögonbrynshöjande som hans sista ord. Han valde nämligen fläsklägg och svansar från gris, som sin sista måltid. 

Han blev senare samma kväll första amerikanska fången på fem år som som avrättats i elektriska stolen, rapporterar Metro UK.

Vanligen används dödliga injektioner när det handlar om dödsstraff. Men Zagorki bad specifikt om elektriska stolen. Anledningen till det var att han ville slippa onödig smärta som kan komma av injektioner, enligt hans advokat, rapporterar Independent.

Elektriska stolen användes i Tennesse senast 2007, så det var riktigt längesen. Men för bara en månad sedan inspekterades den och klarade testerna, vilket gjorde den klar att användas.

Sista orden

Innan det var dags tittade han sig runt i dödskammaren med ett leende, där släktingar till Zagorkis offer befann sig.

Mördaren vinkade farväl och hans sista ord blev "Let's rock", på svenska ungefär "nu kör vi". Och vad han menade med det får vi nog aldrig veta. Efter de orden täcktes Zagorkis ansikte med en svart duk, och elektriciteten strömmade genom hans kropp, skriver Metro UK.

Fred Leuchter, som byggt den elektriska stolen varnade om att det kunde uppstå komplikationer om den skulle användas. Han verkar heller inte så nöjd att den börjat användas igen, då han är orolig att den kan orsaka andra problem eller skada folk.

– Den har mitt namn på sig, säger Leuchter om den elektriska stolen. 

Vilket han inte alls tycker känns särskilt humant, rapporterar Metro UK.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en 24-årig man som dömdes till hängning för att ha våldtagit och mördat en 6-årig flicka. Det kan du läsa mer om här.

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit i USA?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

Juryn till Trumps rättegång utsedd

En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Täby: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bil och buss inblandad i trafikolycka i Arninge.", skriver polisen på sin hemsida.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

1 timme sedan
Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.