Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tungt bakslag för Donald Trump i natt – Demokraterna firar

- 07/11/2018, 08:21 -

Det blev ingen stor skräll för republikanerna och Donald Trump i nattens mellanårsval i USA. Istället förlorar Republikanerna makten i representanthuset.

Nattens mellanårsval i USA blev ett hårt bakslag för republikanerna och Donald Trump. Republikanerna behåller makten i senaten, men tappar stort i representanthuset. 

USA:s parlament är uppdelat i två delar – senaten och representanthuset – och en president som vill få mycket gjort måste ha makten i båda husen. 

Fram tills i natt har Trump haft båda husen med sig – nu förlorar han alltså ett av dem. Demokraterna tar makten i representanthuset för första gången sen 2010. 

– Imorgon kommer att vara en ny dag i Amerika. Kom ihåg den här känslan, vi har makten att vinna, sa Demokraternas toppolitiker Nancy Pelosi i ett tal i natt. 

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi firade i natt. (AP Photo/Jacquelyn Martin)

En av de som nu kommer sitta i representanthuset är Alexandria Ocasio-Cortez, som med sina 29 år blir parlamentets yngsta ledamot. 

Valet var också en framgång för kvinnliga politiker – för första gången någonsin kommer USA:s representanthus ha över 100 kvinnliga ledamöter. 

Trump jublar

Även om president Donald Trump inte finns med på valsedlarna så handlar valet till stor del om hur pass nöjda eller missnöjda väljarna är med presidenten. Enligt vallokalsundersökning har Demokraterna framför allt haft framgångar bland unga, och att Trumps Rysslands-affärer har gynnat Demokraterna. 

Men trots bakslaget verkar presidenten vara nöjd med valet. 

Trump på twitter
"Fantastisk framgång i natt. Tack alla"

Nu på morgonen twittrade Trump ut ett citat om sig själv där han kallas ”magisk” med tanke på framgången i senaten – något som de flesta bedömare förutsett. Han retweetade också ett citat om sig själv som menar att republikanska politiker kan tacka Trump för att de har kvar sina politiska karriärer. 

Och det fanns ljusglimtar för presidenten i natt. I till exempel Indiana gick republikanerna starkt framåt. Även i Missouri, där Trump höll tal så sent som i förrgår, hade republikanerna stora framgångar. 

Inför valet skapade en av Trumps reklamfilmer stor debatt – och stoppades av flera medier – här kan du läsa mer om den och se delar av det kontroversiella klippet