Grottmålning som är 40 000 år gammal.
Världens äldsta grottmålning. - Foto: Luc-Henri Fage/AP/TT

Forskare har hittat en ny grottmålning – är världens äldsta

Forskare har hittat en ny grottmålning i Borneo som är minst 40 000 år gammal vilket gör den till den äldsta grottmålningen i världen.


För bara några år sedan trodde forskare att det var i Europa som människor började måla djur inne i grottor, men senare visade det sig att man även under ungefär samma tid i Asien hade börjat göra samma sak.

Nu har forskare hittat en ny grottmålning som föreställer ett tjurliknande djur, i en grotta i Borneo, Indonesien. Målningen ska vara minst 40 000 år gammal vilket gör den till den äldsta grottmålningen som hittats, rapporterar Time.

Forskningsgruppen som leddes av Maxime Aubert, tog sig till kalkstensgrottorna i Borneo genom djungeln och kröp sedan in i grottan i hopp om att hitta målningar som gick att datera. 

– De flesta grottmålningarna kan vi inte datera, säger Aubert till Time.

Men inne i grottan hittade forskarna ändå tillslut en målning som gick att datera, och det var då de fick fram det otroliga, målningen var mer än 40 000 år gammal. 

Tidsepoker 

Forskarna har även kunnat se olika tidsepoker och förutom tjuren, som är cirka 1,5 meter bred, har de kunnat datera andra röd- och lillafärgade grottmålningar med människor som motiv. Motiv som visar att människan flyttade sitt fokus.

– Det verkar som att fokus flyttas för att visa den mänskliga världen, förklarar Aubert för Time.

För att mäta hur gammal en målning är så kollar forskarna hur uranen i berget förfallit

Målningen i grottan i Borneo. Bildkälla: Luc-Henri Fage/TT/AP

Nyheter24 har tidigare skrivit om Marcos Rodríguez Pantoja som växte upp i en vargflock. Nu 72 år gammal är han besviken på livet i människobyn. Läs mer här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är fascinerande?
Tack för din röst!