Bränderna i Kalifornien.
31 personer är döda och cirka 6500 hem har förstörts i bränderna i Kalifornien. - Foto: Foto: AP Photo/Noah Berger, AP Photo/John Locher

Här är allt du behöver veta om bränderna i Kalifornien

63 personer är döda, 631 saknade och över 6 400 hem är förstörda i bränderna som nu klassas som de dödligaste i Kaliforniens historia. Här är allt som har hänt hittills.


När började skogsbranden? 

Just nu är det huvudsakligen två större, och en mindre, skogsbrand som spridit sig i olika delar av Kalifornien. 

Camp Fire

Den ena branden, som fått namnet "Camp Fire" blossade upp i torsdags i Butte County, norra Kalifornien. Camp Fire har orsakat nästintill total ödeläggelse i staden Paradise. Staden har normalt sätt runt 27 000 invånare, men är nu helt nedbrunnen och ödelagd. Efter att elden hade dragit igenom staden saknades  631 personer, enligt CBS News. 

Cirka 52 000 personer har i nuläget tvingats evakuera Butte County, enligt CNN

Hunden Shiloh tillsammans med sin Matte. Shiloh, som bor i Paradise, skadades när lågorna drog förbi. Foto: John Locher / TT

I söndags rapporterade lokala medier att har 441 kvadratkilometer mark förstörts, 63 människor omkommit, och 6 453 hem har brunnit ner. Elden räknas som en av de dödligaste skogsbränderna i Kaliforniens historia, enligt Sky News.  

Wolsey Fire

Wolsey Fire, som den andra branden kallas, började också under torsdagen och hade sin startpunkt i Simi Valley. Malibu, Los Angeles och Ventura är några av de områden som drabbats av Wolsey Fire. 

200 000 personer har tvingats lämna sina hem och evakuerat, enligt CBS News. 

I nuläget har Wolsey Fire förstört 337 kvadratkilometer mark, orsakat två dödsfall, och förstört 177 hem, enligt The Sacremento Bee.

Hill Fire 

En brandman bekämpar en husbrand i Malibu. Foto: Ringo H.W. Chiu / TT

Hill Fire, som är den minsta av de tre skogsbränderna, har främst drabbat Malibu och Simi Valley. Lyckligtvis hade man under söndagen lyckats tygla Hill Fire och minskat brandens storlek med 75 procent, enligt USA Today

Flera hundra saknade

Allt som allt saknas 631 av de personer som ska ha evakuerats från de drabbade områdena, enligt Sky News.

Skrämmande filmer

På sociala medier delar boende i de drabbade med sig av videos av förödelsen. I filmerna syns det hur elden slukar hus, skog och allt annat i sin väg. På Twitter har flera videos delats där människor filmat inifrån bilar när de flyr för sina liv. Utanför bilfönstren syns knappt bilvägar genom tjock rök och lågor. 

Brynn Parrot Chatfield är en av de som delat med sig av sin och familjens otroliga evakueringsfärd. I den skrämmande videon hörs Brynn be för sitt och sin familjs liv medan de gör den livsfarliga färden mot säkerhet. 

"Min hemstad Paradise står i brand. Min familj är evakuerad och i säkerhet. Men alla mina vänner är inte det. Det känns så overkligt. Jag vet att allt ordnar sig, men det okända är skrämmande" skriver Brynn under videon, som nu har 3, 3 miljoner visningar på Facebook.

Se den skakande videon i spelaren ovan. 

Någon som haft en del att säga om bränderna har varit USA:s president Trump. Han menar att skogsbränderna skötts dåligt – något som brandmännen som bekämpar elden inte håller med om. Här kan du läsa deras svar på tal till presidenten.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!