Söndag 5 Dec
Stockholm

Vill förbjuda thaiboxning – efter 13-åringens död

Thaiboxning
En 13-årig pojke dog efter en Muay Thai-match. Nu vill thailändska myndigheter förbjuda sporten för barn. Foto: Pixabay, David Longstreath/AP/TT

Under en välgörenhetsmatch i Muay Thai-boxning i Thailand dog en 13-årig pojke. Nu vill de thailändska myndigheterna förbjuda sporten för personer under 12 år. Något som det råder delade meningar om.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En pojke i 13-årsåldern har avlidit efter en välgörenhetsmatch i Muay Thai-boxning i Bankok under förra veckan.

I matchens tredje omgång fick pojken ta emot flera slag mot huvudet av sin motståndare och kollapsade sedan. Dödsorsaken var hjärnblödning, rapporterar flera asiatiska medier, skriver norska VG.

Hade ingen säkerhetsutrustning 

I en videofilm från matchen som har spridits på sociala medier ser man att den 13-årige pojken inte använder sig av någon säkerhetsutrustning, något som man annars har på sig under thaiboxningsmatcher

Pojkens motståndare känner sig ångestfull men menar samtidigt att han behövde vinna denna match.

– Jag ångrar det. Men jag måste göra min plikt för att vinna, så att jag kan tjäna tillräckligt med pengar för att sponsra min utbildning, skrev motståndaren på Facebook, enligt Channel News Asia

Vill förbjuda boxningsmatcher för pojkar 

Händelsen har upprört många och thailändska myndigheter har nu gått ut med ett lagförslag där man vill förbjuda barn under 12 år att delta i boxningsmatcher. Bland annat stödjer flera läkare initiativet, skriver VG.

Alla är inte överens 

Men som i så mycket annat, är inte alla överens om att boxningsmatcher ska förbjudas för barn under 12 år. 

Advokaten Sukrit Parekrithawet, som representerar flera träningsläger för boxning, menar att ett förbjud skulle skapa stora konsekvenser för boxningsindustrin, skriver AP. 

Sporten kommer att utrotas 

Vidare säger advokat Parekrithawet att Muay Thai-boxning kommer att utrotas om förslaget går igenom. 

– Om du inte låter yngre spelare lära sig tidigt, hur kan de då bli starka och erfarna nog att kämpa?, säger han enligt AP. 

Och fortsätter:

– Du måste ha boxningsskelettet byggt från en mycket ung ålder. 

Parekrithawet menar också att 13-åringens död är en engångshändelse, som aldrig har hänt tidigare och som inte har något att göra med att pojken var 13 år. 

–Domaren var inte tillräckligt snabb att stoppa matchen och det fanns ingen läkare i rummet. Det här var något som inte skulle hända, säger han enligt AP.  

Myndigheternas förslag har skickats vidare till ministeriet för turism och sport, men huruvida beslutet sedan blir vet vi ännu inte. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om kampportsstjärnan som tvingades att sluta efter två hjärnskador. Det kan du läsa mer om här!

Har du varit i Thailand?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela