Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De opererar sig för att se ut som "snyggfiltret" på Snapchat

Nyheter | 20/11/2018 20:21

Brukar du retuschera dina bilder innan du lägger upp dem på Instagram eller Facebook? I Korrespondenterna får vi möta några som har tagit det ett steg längre och vill operera sig som Snapchats "snyggfilter".

Använder du Snapchat?? Brukar du lägga på ”snygg-filter”? 

Nu har personer tagit det ett steg längre. Plastikkirurgen Michael Somenek berättar i kvällens avsnitt av Korrespondenterna att 60 procent av de som kommer in till hans klinik och vill operera sig är på grund av en selfie. 

Ute att vara smart

Sociologen Cathrine Hakim berättar att förr i tiden skulle man vara intellektuell, läsa på universitet och ha en bra utbildning. Skönhet var irrelevant, ytligt och oviktigt. Nu är skönhet lika viktigt som utbildning, meriter och kvalifikationer. 

Tiffany Harris är 32 år och har vetat sedan hon var liten att hon ville ändra sin näsa. Tiffany brukade alltid redigera bort en del av sin näsa på foton. Nu har hon opererat den. 

– Det kanske är att man vill ha en känsla av kontroll, berättar Tiffany i programmet.

Tiffany berättar att det finns så mycket filter och retuscherade foton på Instagram och Facebook att det till slut känns normalt. Och det finns många som är yngre än henne som har gjort rumpimplantat bland annat. 

– På grund av Kardashians och många kvinnor på Instagram eller Snapchat så har vi fått ett nytt skönhetsideal.

Snygg på jobbet för att få respekt

Tiffany berättar att hon egentligen skulle vilja stå emot dessa stereotyper och samtidigt kunna gå in på möten utan att känna sig osäker. 

– Man måste spela med till viss grad och det är en svår balansgång. Man måste vara tillräckligt snygg för att få respekt på arbetsplatsen men utan att gå till sån överdrift att man inte blir tagen på allvar.

Plastikirurgen Michael Somenek har ungefär 3-5 nybesök i veckan som visar ett foto i mobilen, en selfie, och vad som bekymrar dem med sitt utseende.

– Jag ger dem alltid en spegel, men de vill hellre visa en selfie och hur de vill se ut i vissa vinklar.

Korrespondenterna sänds tisdagar klockan 20.00 på SVT1.

Retuscherar du dina bilder?