John Allen Chau, ett kors, invånare på en ö
John Allen Chau ville sprida Guds ord - Foto: Instagram @johnachau / Indiska kustbevakningen / Pixabay

Avlidne missionären John Allen Chaus mål: Sprida Guds ord

27-åriga John Allec Chau hade ett mål: att sprida Guds budskap. Han lyckades inte med uppdraget, utan dödades av urbefolkning ön Norra Sentinel. Hans kropp kvar på ön och polisen kommer inte åt den, utan blir istället utstirrade av urinvånarna.


Det var med pil och båge som den kristna missionären John Allen Chau dödades av en lokal stam på en isolerad ö utanför Indien. Händelsen har väckt stor internationell uppmärksamhet och utredning är påbörjad av indisk polis

Den 27-åriga mannen betalade lokala fiskare för att komma till Norra Sentinel, en ö lokaliserad i den Bengaliska viken utanför Indien. 

Han visste att det var farligt men fortsatte ändå. Om det var värt det? Det är oklart. Enligt P3 Nyheter ska han tidigare ha uttryckt sig ”Jag vill inte dö. Vore det smartare att lämna och låta någon annan fortsätta? Nej. Jag tror inte det".

Ville konvertera staminvånarna till kristendomen

Varför? Ja, hans mål var att konvertera staminvånarna på ön till kristendomen.

John ville sprida Guds ord och det var hela anledningen till att han från början tänkte besöka ön. Men att resa till ön är förbjudet, vilket gjorde John Allen Chaus tog sig till ön på olagligt vis. Han ville så gärna försöka konvertera invånarna till kristendomen att det fick vara värt det.

När han närmade sig ön ska han ha sagt "Jag heter John. Jag älskar er och Jesus älskar er. Här får ni lite fisk”, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Men Jesus kunde inte rädda honom.

Förkylning kan döda urinvånarna

Befolkningen på ön lever helt skyddat från omvärlden, så minsta lilla förkylning vara dödlig för dem. 

När polisen skulle hämta kroppen på ön efter familjens önskemål blev de attackerade av ett pilregn. Så i nuläget ser det ut som att kroppen kan bli kvarlämnad på ön, då polisen inte vet hur de ska bära sig åt för att närma sig ön utan att inkräkta och störa urinvånarna.

"Loved God"

John Allen Chaus familj har postat ett inlägg på hans instagram-konto. De skriver att John endast hade kärlek för urinvånarna. 

Men även i inlägget skriver de att John älskade två saker: Gud och att hjälpa människor. 


Instagram-inlägget av Johns familj. Bildkälla: Instagram @johnachau

Blev utstirrade av invånarna

Under lördagen ska polisen ha försökt närma sig ön i hopp om att få ta hem Johns kropp. Kustbevakningen mötte invånarna som dödade John. Invånarna stirrade ut dem totalt, med bara 400 meters avstånd mellan dem.

Dependra Pathak, polischef för ögruppen Andamanerna, har med hjälp av kikare sett urinvånarna med egna ögon. De var beväpnade med pilbågar och spjut.

– De stirrade mot oss och vi kollade mot dem, säger Dependra Pathak, rapporterar Aftonbladet.

Urinvånarna är utrustade med spjut. Bildkälla: Indiska kustbevakningen

Det var alltså av pil och båge som John Allen Chau dog, som sköts från en lokal stam på en isolerad ö utanför Indien. Nyheter24 har tidigare rapporterat om händelsen och det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du kristen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

Styrande partiet vinner i Kroatien

Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

1 timme sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

3 timmar sedan
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.

Nu är mördarsniglarna tillbaka – ovanligt tidigt

3 timmar sedan
Redan i april har mördarsniglarna börjat dyka upp på flera platser, och enligt snigelexperten Ted von Proschwitz finns det mycket som talar för ett snigelår. Här får du veta hur du minimerar risken för sniglar i trädgården.

Bidens minister friades i riksrättsåtalet

igår 22:30
Alejandro Mayorkas, USA:s minister med ansvar för inrikes säkerhet, friades i det riksrättsåtal som bara levde under en knapp halvdags sittning i senaten.