Tisdag 25 Jan
Stockholm

Missionären som dödades av stambefolkning "Kan vara vid liv"

John Allen Chau
John Allen Chau dödades på en isolerad ö utanför Indien. Men nu menar närstående att det finns en chans att han fortfarande är vid liv. Foto: Instagram/Pixabay

Den kristna missionären John Allen Chau dödades av pil och båge av en lokal stam på en isolerad ö utanför Indien. Men nu menar närstående att det finns en chans att han fortfarande är vid liv.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 16 november betalade John Allen Chau, 27, fiskare för att komma till Norra Sentinel – 27-åringen från USA hade som mål att konvertera öns lokalbefolkningen till kristendom. 

Trots att det är olagligt att besöka ön som ligger i den Bengaliska viken utanför Indien, och allmänt känt att alla som beger sig till ön med stor sannolikhet blir dödade, valde Chau att ändå ta sig dit. 

Ett beslut som skulle leda till döden. 

Lever skyddade från omvärlden 

Öns befolkning har nämligen levt helt skyddade från omvärlden. Det innebär att de är otroligt utsatta för diverse virus som inkräktare från omvärlden kan råka bära på. Så pass utsatta att en vanlig förkylning kan innebära slutet för hela stammen av sammanlagt 60 till 100 personer. 

Stammen har även varit extremt motvilliga att ta emot besök på ön och har skyddat den genom att skjuta med pilar och spjut mot oinbjudna gäster. Något som gör att de som struntar i lagen och besöker ön får betala med sitt liv. 

Dödad av pil och båge 

Och så blev också Chaus öde. Så fort 27-åringen steg i land blev han beskjuten med pil och båge av stammen och avled som ett resultat av skadorna. 

Morgonen efter ska lokala fiskare sett hur hans livlösa kropp drogs på stranden och hur den sedan begravdes i sanden, enligt CNN.

Organisationen Survival International vill värna om urbefolkningars rättigheter och har bett de indiska myndigheter skydda stammen mot mänskliga besök eftersom risken för sjukdomar och andra hot är stor.

– Sentineleserna har gång på gång visat att de vill bli lämnade i fred, och deras önskan bör respekteras, säger gruppen enligt CNN

"Möjlighet att han överlevde"

Men nu verkar det som att närstående till Chau tror att han fortfarande kan vara vid liv. John Middleton Ramsey som också är en missionär, och var en nära vän till Chau, påpekar att man inte kunnat säkerställa att 27-åringen verkligen är död då man inte kunnat återhämta kroppen, enligt The Sun.

– Jag tror att det finns en möjlighet att han överlevde, jag skulle inte utesluta det, sade John Middleton Ramsey i en intervju med The Sun. 

– Hans mor är kristen och hon sade att hon, när hon bad, hade fått en känsla av att han fortfarande var vid liv. Och det har inte funnits särskilt många ögonvittnen och eftersom hans kropp inte har hittats ännu så kan vi inte utesluta att han är vid liv, även om chansen är liten, fortsätter han i intervjun

I nuläget skulle det innebära en stor risk om man försökte hämta John Allen Chaus kropp, så om han överlevt eller inte är något som bara han själv och sentineleserna kan veta. 

Det var alltså av pil och båge som John Allen Chau dog, som sköts från en lokal stam på en isolerad ö utanför Indien. Nyheter24 har tidigare rapporterat om händelsen och det kan du läsa mer om här.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela