Cameron Underwood
Efter en skjutolycka förlorade Cameron Underwood stora delar av ansiktet. Men efter en transplantation fick han ett helt nytt ansikte. - Foto: NYU Langone Health

Se den makalösa ansiktstransplantationen: "En ny chans i livet"

Efter en skjutolycka förlorade Cameron Underwood stora delar av ansiktet. Men efter en helt makalös transplantation så har 26-åringen fått ett helt nytt ansikte. Se de fantastiska resultaten här!


I juni 2016 stannade Cameron Underwoods liv upp. En självförvållad skottskada skulle lämna honom med omfattande skador, svävande mellan liv och död. 

Lyckligtvis överlevde Cameron, men händelsen innebar att större delen av hans ansikte var oigenkännligt. Skadorna omfattade större delen av hans käke, tänder och näsa och lämnade honom med kraftigt nedsatt syn- och talförmåga.  

Men bara 18 månader senare fick Cameron genomgå en operation, som bara har genomförts cirka 40 gånger tidigare i hela världen. Han fick nämligen en ansiktstransplantation – och med den en "ny chans i livet", enligt honom själv. 

Cameron innan transplantationen. Bildkälla: NYU Langone Health

– Två år sedan så hade jag ingen aning om att det fanns ansiktstransplantationer, att det ens var möjligt, säger Cameron i en intervju med Time. 

– Jag känner mig verkligen som mig själv nu. Varje gång jag ser mig själv i spegeln, så ser jag mig. Jag ser mina ögon och mitt ansikte. Och det växer på mig, så att säga, fortsätter han. 

Personen vars ansikte användes under transplantationen var den 23-årige organdonatorn William Fisher, vars kropp donerades efter hans hastiga bortgång. 

Genom att använda delar av Fishers ansikte och skallben kunde läkare skapa käke, tänder, tandkött, mun, nedre ögonlock, kinder, näsa och näspassager åt Cameron, enligt Time

Och resultatet blev minst sagt otroligt.

Cameron efter operationen. Bildkälla: NYU Langone Health

Nyheter24 har tidigare skrivit om Andy Sandness som även han fick en otrolig omvandling efter en ansiktstransplantation. Läs om det här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.