Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Se den makalösa ansiktstransplantationen: "En ny chans i livet"

- 01/12/2018, 11:51 -

Efter en skjutolycka förlorade Cameron Underwood stora delar av ansiktet. Men efter en helt makalös transplantation så har 26-åringen fått ett helt nytt ansikte. Se de fantastiska resultaten här!

I juni 2016 stannade Cameron Underwoods liv upp. En självförvållad skottskada skulle lämna honom med omfattande skador, svävande mellan liv och död. 

Lyckligtvis överlevde Cameron, men händelsen innebar att större delen av hans ansikte var oigenkännligt. Skadorna omfattade större delen av hans käke, tänder och näsa och lämnade honom med kraftigt nedsatt syn- och talförmåga.  

Men bara 18 månader senare fick Cameron genomgå en operation, som bara har genomförts cirka 40 gånger tidigare i hela världen. Han fick nämligen en ansiktstransplantation – och med den en "ny chans i livet", enligt honom själv. 

Cameron Underwood
Cameron innan transplantationen. Bildkälla: NYU Langone Health

– Två år sedan så hade jag ingen aning om att det fanns ansiktstransplantationer, att det ens var möjligt, säger Cameron i en intervju med Time. 

– Jag känner mig verkligen som mig själv nu. Varje gång jag ser mig själv i spegeln, så ser jag mig. Jag ser mina ögon och mitt ansikte. Och det växer på mig, så att säga, fortsätter han. 

Personen vars ansikte användes under transplantationen var den 23-årige organdonatorn William Fisher, vars kropp donerades efter hans hastiga bortgång. 

Genom att använda delar av Fishers ansikte och skallben kunde läkare skapa käke, tänder, tandkött, mun, nedre ögonlock, kinder, näsa och näspassager åt Cameron, enligt Time

Och resultatet blev minst sagt otroligt.

Cameron efter operationen. Bildkälla: NYU Langone Health

Nyheter24 har tidigare skrivit om Andy Sandness som även han fick en otrolig omvandling efter en ansiktstransplantation. Läs om det här.