Torsdag 17 Jun
Stockholm

USA:s tidigare president George H W Bush är död – blev 94 år

George H W Bush
Den forna presidenten George H W Bush har dött, 94 gammal. Foto: David J. Phillip/AP/TT, Patric Schneider/AP

Under fredagskvällen, amerikansk tid, somnade den forna presidenten George H W Bush in. Han blev 94 år gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Klockan 22:10 på fredagskvällen (amerikansk tid) avled USA:s tidigare president George H W Bush. Han blev 94 år gammal, meddelar hans son George W Bush i ett uttalande. 

"Jeb, Neil, Marvin, Doro och jag är ledsna att meddela att efter 94 anmärkningsvärda år, har vår kära fader avlidit. George H W Bush var en man av högsta karaktär och den bästa far en son eller dotter kan efterfråga. Hela familjen Bush är djupt tacksamma för hans liv och kärlek, för medkänslan bland de som har sörjt och bett för honom", skriver George W Bush i ett uttalande på Twitter.

Offentligt uttalande av George W Bush. Bildkälla: Twitter/jgm41

USA:s 41:a president 

George H W Bush föddes in i en privilegierad familj, som son till en senator. Innan han blev vald till USA:s president var han bland annat studentidrottare, oljeman, republikansk kongressledare, nationell partiordförande samt spionchef, skriver CNN.

Mellan åren 1981 och 1989 tjänstgjorde han som vice president till Ronald Regan, innan han tog över ämbetet själv och blev Usa:s 41:a president. Han tillträde sin position i januari 1989, men fick bara tjänstgöra en mandatperiod. 1992 förlorade H W Bush valet mot Bill Clinton och fick därför avgå i januari 1993.

Lidit av sjukdom

På senare år har vi inte fått se mycket av den forne presidenten. På grund av Parkinsons sjukdom har han hållit sig borta från offentligheten, rapporterar CNN. 

När hans fru Barbara Bush dog den 17 april tidigare i år sågs Bush komma till begravningen i en rullstol.

Hyllas

Under lördagsmorgonen hyllas han av flera top-politiker i USA. Bland annat av tidigare president Barack Obama och USA:s nuvarande president Donald Trump.

I ett offentligt uttalande på Twitter skriver Trump bland annat: 

"Melania och jag ansluter oss till en sörjande Nation som sörjer förlusten av den tidigare presidenten George H W Bush, som gick bort igår kväll".

Och avslutar uttalandet:

"Vid sidan av hans livslånga tjänstgörande för landet, kommer vi minnas president Bush för hans hängivenhet till familjen – särskilt hans livs kärlek, Barbara. Hans exempel lever vidare, och kommer fortsätta driva framtida amerikaner att åstadkomma något större. Våra hjärtan smärtar med hans bortgång, och vi tillsammans med det amerikanska folket, sänder våra böner till hela familjen Bush, och vi hedrar livet och arvet från den 41:e"

President Donald Trumps uttalande. Bildkälla: Twitter/realdonaldtrump

Ex-presidenten Obama skriver:

"Amerika har förlorat en patriot och ödmjuk tjänare i George Herbert Walker Bush. Trots att våra hjärtan är tunga idag, är de också fyllda med tacksamhet. Våra tankar är med hela Bush-familjen ikväll - och alla som inspirerades av George och Barbaras exempel.

Barack Obamas offentliga uttalande. Bildkälla: Twitter/barackobama

Begravningen

George H W Bush kommer att begravas på presidentbiblioteket i College Station, Texas. Han kommer att begravas tillsammans med sin dotter Robin, som dog i leukemi i ung ålder, och sin hustru Barbara som dog tidigare i år. 

När begravningen äger rum kommer meddelas senare, enligt Bush talesman Jim McGrath, rapporterar CNN.


Har du varit i USA?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela