Onsdag 19 Jan
Stockholm

Första bebisen född genom att livmoder donerats av död kvinna

Gravid, operation
Första barnet fött genom en transplanterad livmoder från en avliden kvinna. Foto: Johan Wingborg/TT/Sahlgrenska sjukhuset, Hasse Holmberg / TT

En 32-årig kvinna från Brasilien fick en livmoder transplanterad från en död kvinna. Knappt två år senare födde hon ett friskt barn, som är världens första barn som har kommit till via en transplanterad livmoder från en avliden kvinna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För att en kvinna ska kunna få barn måste hon ha en fungerande livmoder. En del kvinnor föds utan livmoder, och för att kunna få barn måste de genomgå en livmoderstransplantation. 

En av de som genomgått en transplantation är en 32-årig kvinna från Brasilien. Hon fick sin livmoder från en avliden kvinna. 

Den 32-åriga kvinnan har nu fött ett friskt barn, vilket gör bebisen till det första barnet i världen som har fötts från en livmoder som kommer från en död kvinnas kropp, rapporterar BBC. 

Kvinnan föddes utan livmoder och hade ett syndrom, som på engelska kallas "Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser". Det innebär att slidan och livmodern inte bildas på rätt sätt. 

Men däremot var hennes äggstockar välmående och därför kunde läkarna plocka ut ägg och befrukta dem med faderns sperma och sedan frysa dem. 

Första transplantationen från död kvinna 

Den avlidna kvinnan som livmodern kom i från födde tre barn på mitten av 40-talet, skriver BBC.

Transplantationen av livmodern tog 10 timmar och efteråt fick kvinnan genomgå en fertilitetsbehandling. 

Sex veckor efter transplantationen fick den 32-åriga kvinnan mens, och sju månader senare satte läkarna in de befruktade äggen.

9 månader senare, närmare bestämt den 15 december 2017, födde mamman ett friskt barn genom kejsarsnitt, rapporterar BBC.

Tidigare har det slutat med missfall 

Läkare har försökt att transplantera livmödrar från döda kvinnor 10 gånger tidigare, men då har graviditeterna slutat med missfall, rapporterar BBC

Detta är första gången som en sådan transplantation lyckats och fullbordat en graviditet med ett friskt barn.  

Transplantation uppmärksammad i Sverige 

Att få barn via en transplanterad livmoder uppmärksammades i Sverige 2014. Då födde Malin Stenberg sonen Vincent. I och med det blev hon världens första kvinna att föda ett friskt barn från en transplanterad livmoder

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Sverige skulle göra världens första livmoderstransplantation. Det kan du läsa mer om här.

Har du barn?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela