Lördag 4 Dec
Stockholm

Världens första livmodertransplantation genomförs i Göteborg

10 000 kvinnor i Skandinavien aktuella för transplantation.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Så sent som i somras lyckades forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för första gången transplantera en livmoder från en råtta till en annan och sedan få råttan med den transplanterade livmodern att få ungar.

Tester på flera djur har gjorts med framgångsrikt resultat och nu pågår liknande försök på babianer, som är betydligt mer lika människor, innan den första människan får en transplanterad livmoder.

Sahlgrenska i Göteborg väntas blir först i världen att genomföra en mänsklig livdmodertransplantation.

Bara i Skandinavien berkäknas 10 000 kvinnor vara aktuella för transplantation. Och då handlar det bara om de som inte kan få barn med hjälp av annan infertilitetsbehandling.

- Vi tar nu hjälp av etisk expertis. Man måste ta hänsyn till den som ska donera livmodern och hennes partner, men också till den som ska få livmodern och äta immundämpande medel och till hennes partner. Dessutom måste man ta hänsyn till barnet som är den tänkta utkomsten, säger doktoranden Liza Johannesson till Sydsvenskan.

På sikt tror Johannesson att livmodertransplantationer blir ett alternativ till surrogatmödraskap och adoption. Att operera in livmödrar i män är dock inte aktuellt.

– Nej, vi är enbart inriktade på kvinnor som inte kan få barn. Och vi transplanterar inte äggstockar i samband med ingreppet. Det pågår försök med det i övriga världen, men vi riktar inte vår forskning mot det, säger Liza Johannesson till Sydsvenskan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela