Torsdag 20 Jan
Stockholm

Nu stämmer Siri-rösten Apple

Siri-rösten används mot hennes vilja och nu stämmer hon Apple
Siri-rösten stämmer Apple. Foto: Pixabay

Säg bara "Hej Siri" så är hon där och hjälper dig. Men vem är det egentligen bakom skärmen? Om du har hebreiska som språk på din telefon så är det röstskådespelaren Calit Gura-Eini från Israel, men mot hennes vilja.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tänk dig att sitta och slöa med mobilen, och du ska använda Siri och hör att hennes röst, egentligen är din egen. För det hände nämligen en känd radiopratare och röstskådespelare, Calit Gura-Eini, från Israel, rapporterar Appleinsider.

Stämmer Apple

Det var 2016 som hon hörde att hon i själva verket var den hebreiska Siri-rösten i IOS. Tidigare under 2018 bad hon företaget att sluta använda hennes röst, men Apple lyssnade inte och fortsatte att använda hennes röst.

Nu stämmer hon Apple på 66 000 dollar, som motsvarar ungefär 600 000 svenska kronor. Hon menar att hon aldrig givit Apple sitt samtycke att använda hennes röst.

Calit menar att man lätt kan känna igen Siri-rösten som hennes egen, och att man kan använda Siri för att säga opassande och nedvärderande saker. Vilket röstskådespelaren inte vill att man ska använda hennes röst till. 

Apple håller inte med

Men Apple håller inte med om att de gör fel, utan som svar på anklagelserna säger Apples jurist Amir Halevy att de har all rätt att använda hennes röst och att hon ska ha blivit kompenserad för att hennes röst används.

Det var år 2007 som röstskådespelaren spelade in sin röst för företaget Nuance, men då godkände hon att inspelningarna endast fick användas för "legitima syften". 

Fram till 2017 var Calit en välkänd röst i Israel som det hebreiska alternativet för Googles navigations app. Men hennes röst togs bort i en uppdatering, skriver Appleinsider.

I höstas lanserade Apple flertalet nya produkter under deras årliga Keynote i Cupertino, Kalifornien. Snackisen var definitivt deras nya iPhone XS såklart. Vi har listat allt du behöver veta om den nya telefonen, och det kan du läsa mer om här!

Men iPhone XS var inte den enda stora nyheten som kom förra året, Apple släppte även en ny uppdatering för deras Mac Mini-dator, som inte fått en uppdatering på flera år. Det kan du läsa mer om här.

Använder du Apple-produkter?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela