Siri-rösten används mot hennes vilja och nu stämmer hon Apple
Siri-rösten stämmer Apple - Foto: Pixabay

Nu stämmer Siri-rösten Apple

Säg bara "Hej Siri" så är hon där och hjälper dig. Men vem är det egentligen bakom skärmen? Om du har hebreiska som språk på din telefon så är det röstskådespelaren Calit Gura-Eini från Israel, men mot hennes vilja.


Tänk dig att sitta och slöa med mobilen, och du ska använda Siri och hör att hennes röst, egentligen är din egen. För det hände nämligen en känd radiopratare och röstskådespelare, Calit Gura-Eini, från Israel, rapporterar Appleinsider.

Stämmer Apple

Det var 2016 som hon hörde att hon i själva verket var den hebreiska Siri-rösten i IOS. Tidigare under 2018 bad hon företaget att sluta använda hennes röst, men Apple lyssnade inte och fortsatte att använda hennes röst.

Nu stämmer hon Apple på 66 000 dollar, som motsvarar ungefär 600 000 svenska kronor. Hon menar att hon aldrig givit Apple sitt samtycke att använda hennes röst.

Calit menar att man lätt kan känna igen Siri-rösten som hennes egen, och att man kan använda Siri för att säga opassande och nedvärderande saker. Vilket röstskådespelaren inte vill att man ska använda hennes röst till. 

Apple håller inte med

Men Apple håller inte med om att de gör fel, utan som svar på anklagelserna säger Apples jurist Amir Halevy att de har all rätt att använda hennes röst och att hon ska ha blivit kompenserad för att hennes röst används.

Det var år 2007 som röstskådespelaren spelade in sin röst för företaget Nuance, men då godkände hon att inspelningarna endast fick användas för "legitima syften". 

Fram till 2017 var Calit en välkänd röst i Israel som det hebreiska alternativet för Googles navigations app. Men hennes röst togs bort i en uppdatering, skriver Appleinsider.

I höstas lanserade Apple flertalet nya produkter under deras årliga Keynote i Cupertino, Kalifornien. Snackisen var definitivt deras nya iPhone XS såklart. Vi har listat allt du behöver veta om den nya telefonen, och det kan du läsa mer om här!

Men iPhone XS var inte den enda stora nyheten som kom förra året, Apple släppte även en ny uppdatering för deras Mac Mini-dator, som inte fått en uppdatering på flera år. Det kan du läsa mer om här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du Apple-produkter?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

1 timme sedan
Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Trelleborg: Polisen rapporterar om detonation

2 timmar sedan
"Flera polispatruller beordrades till Syster Jennys Väg i Trelleborg med anledning av en sprängning/detonation.", skriver polisen på sin hemsida.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

3 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.