Onsdag 23 Jun
Stockholm

Hannah, 23, drack en drink på semestern i Grekland – blev blind

Drink, Hannah Powell
23-åriga Hannah Powell blev blind av en drink i Grekland. Foto: Pixabay, Facebook/Hannahpowell

23-åriga Hannah Powell från Middlesbrough var på semester tillsammans med några kompisar på den grekiska ön Zakynthos. Men resan slutade inte som förväntat – Hannah blev blind. Anledningen? Hon drack en drink som innehöll metanol.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I augusti 2016 var 23-åriga Hannah Powell från Middlesbrough i Storbritannien på den grekiska ön Zakynthos tillsammans med några kompisar. Men resan slutade inte som förväntat – Hannah blev blind

Anledningen? Hon hade druckit en drink som innehöll metanol, skriver BBC. 

Var inte vanlig bakfylla

Kvällen som Hannah skadades var kompisgänget ute på en barrunda. Hannah valde att beställa in en kall vodka-drink. Men drinken var som sagt inte gjord på "riktig" vodka, utan på en vodka som innehöll metanol. 

Morgonen efter kräktes Hannah massor och var extremt utmattad. Det var inte fråga om att det berodde på någon bakfylla inte, hon märkte direkt att något inte var som det skulle. Hon har berättat för Radio 1 Newsbeat att hon trodde att lamporna i rummet var släckta när hon vaknade.

– Jag föreslog att vi öppnade gardinerna och mina vänner sa att de redan var öppna men jag inser inte vad som hänt. Jag trodde bara att de skojade så jag gick upp för att slå på lampan. Det var då jag började panik eftersom det var när jag insåg att det var på och jag kunde bara inte se någonting, berättar hon för radiokanalen. 

Det Hannah inte visste då var att det var vodka-drinken som gjort henne blind. 

Vårdades länge på sjukhus 

Hon togs snabbt till ett sjukhus på fastlandet. Läkarna kunde snabbt konstatera att hon blivit utsatt för en metanolförgiftning, vilket gjort att hon blivit helt blind. 

Dessutom hade hennes njurar också slutat att fungera och hon spenderade nästan 18 månader på dialys, därefter kunde hennes mamma donera en av sina njurar till Hannah. 

Anpassat livet 

Nu har det gått ungefär tre år sedan den tragiska händelsen. Hannah har anpassat sig till ett liv utan syn, men tycker att det har blivit bättre med tiden. Nu ser hon dimmigt, snarare än svart som hon gjorde förut. 

Sedan händelsen har hon varit bestämd att hon ska leva sitt liv normalt. Hon går på gymmet, på bio, shoppar och firar sina vänners födelsedag, precis som alla andra. 

I år är hennes plan att flytta hemifrån. 

Varnar andra 

Hannah varnar nu andra för att köpa drinkar på semestrar utomlands – för man vet aldrig vad de är gjorda på. Hon berättar för Radio 1 Newsbeat att det är maffia-gäng som tillverkar spriten och sedan säljer det billigt till barer. 

– Som kund tror du att du köper en legitim Smirnoff-vodka, men så är inte fallet. De lägger den här vodkan i Smirnoff-flaskor så att man ska tro att det är riktig vodka. De behöver inte heller ge dig den normala mängden, utan kan ge dig mycket mindre eftersom den är starkare, säger hon till radiokanalen, enligt BBC

Har du varit i Grekland?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela