Londonbuss, mcdonalds pommes
London förbjuder snabbmatsreklam i kollektivtrafiken. - Foto: Unsplash, Pixabay

Beslutet i London: Förbjuder snabbmatsreklam i kollektivtrafiken

Nu tar Storbritanniens huvudstad London till hårdhandskarna för att försöka förebygga fetma hos barn. Man har nämligen förbjudit all typ av snabbmatsreklam i kollektivtrafiken.


Nu kommer Londonborna se betydligt mindre reklam för snabbmat. Under måndagen blev det förbjudet att göra reklam för onyttig mat i Londons kollektivtrafik. Med andra ord kommer reklam som visar mat och dryck med hög fetthalt, sockerhalt och salthalt plockas bort från bussar, tåg och busshållsplatser.

Anledningen? Man vill minska fetman hos barn och unga, skriver BBC. 

Däremot kommer en del reklam fortfarande vara kvar ett tag framöver. Detta eftersom att vissa företag redan har betalt för att visas under en längre period.

Beroendeframkallande mat 

Londons borgmästare Sadiq Khan har sagt att tuffa tag mot fetma hos barn måste göras, och beskriver barnfetman som en "tickande bomb". 

– Borgmästaren är övertygad att dessa förändringar inte bara kommer att minska barns utsatthet för snabbmatsreklamer, utan också göra att Londonbor väjer nyttigare matalternativ för sig själva och sina familjer, säger borgmästarens presstalesperson till BBC. 

Råder delade åsikter

Men inte alla tror att förbjuda snabbmatsreklamer är det rätta att göra, bland annat branschorganisationen the Advertising Association. 

Organisationens vd Stephen Woodford menar att Storbritannien redan har väldigt strikta regler kring hur man väljer att göra reklam för mat och dryck med höga halter av fett, salt och socker. 

Enligt representanter för staden så var det dessutom enbart 52 av 1500 personer som stod bakom förslaget när det beslutades i maj i fjol, skriver BBC.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Storbritannien vill införa ett kaloritak på pizzorna som säljs i landet. Det kan du läsa mer om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om beslutet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Högre vinst för Evolution

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Polisen i Skövde rapporterar om trafikolycka

"På Skövdevägen vid Skultorp är det en bilist som blir påkörd bakifrån av en annan bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

SEB-chefen: Dämpad efterfrågan på lån

Ett högre räntenetto, lägre kreditförluster och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfte storbanken SEB:s vinst mer än väntat i första kvartalet. Men efterfrågan på lån fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.