Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beslutet i London: Förbjuder snabbmatsreklam i kollektivtrafiken

- 26/02/2019, 19:30 -

Nu tar Storbritanniens huvudstad London till hårdhandskarna för att försöka förebygga fetma hos barn. Man har nämligen förbjudit all typ av snabbmatsreklam i kollektivtrafiken.

Nu kommer Londonborna se betydligt mindre reklam för snabbmat. Under måndagen blev det förbjudet att göra reklam för onyttig mat i Londons kollektivtrafik. Med andra ord kommer reklam som visar mat och dryck med hög fetthalt, sockerhalt och salthalt plockas bort från bussar, tåg och busshållsplatser.

Anledningen? Man vill minska fetman hos barn och unga, skriver BBC. 

Däremot kommer en del reklam fortfarande vara kvar ett tag framöver. Detta eftersom att vissa företag redan har betalt för att visas under en längre period.

Beroendeframkallande mat 

Londons borgmästare Sadiq Khan har sagt att tuffa tag mot fetma hos barn måste göras, och beskriver barnfetman som en "tickande bomb". 

– Borgmästaren är övertygad att dessa förändringar inte bara kommer att minska barns utsatthet för snabbmatsreklamer, utan också göra att Londonbor väjer nyttigare matalternativ för sig själva och sina familjer, säger borgmästarens presstalesperson till BBC. 

Råder delade åsikter

Men inte alla tror att förbjuda snabbmatsreklamer är det rätta att göra, bland annat branschorganisationen the Advertising Association. 

Organisationens vd Stephen Woodford menar att Storbritannien redan har väldigt strikta regler kring hur man väljer att göra reklam för mat och dryck med höga halter av fett, salt och socker. 

Enligt representanter för staden så var det dessutom enbart 52 av 1500 personer som stod bakom förslaget när det beslutades i maj i fjol, skriver BBC.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Storbritannien vill införa ett kaloritak på pizzorna som säljs i landet. Det kan du läsa mer om här!

Vad tycker du om beslutet?