Lördag 29 Jan
Stockholm

Förslaget i Storbritannien: minska kalorierna på pizzan

big ben pizza
Storbritanniens befolkning är för feta och för att det ska bli bättre kan vissa maträtter bli kalorisnålare än i dag. Foto: Pixabay

Älskar du också pizza? Hoppas då inte att du bor i Storbritannien. Snart kan det nämligen vara slut för britterna att toppa sina pizzor med extra allt. Det råder övervikt i hela landet och regeringen vill nu införa ett kaloritak på pizzor.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Finns det något bättre än en stor pizza med mycket mozzarella, tomatsås och topping på? Nä, tror faktiskt inte det. Det finns mängder av olika saker som man kan välja att toppa pizzan med, och i Sverige toppar vi gärna med EXTRA allt. Grönkål, parmaskinka, svamp och ananas är bara några av alla mumsiga saker att lägga på pizzan!

Men för mycket av det goda kan i vissa fall leda till övervikt, något som hänt i Storbritannien. Enligt den brittiska regeringen råder det just nu "överviktskris" i hela landet. 

Inför kaloritak

För att ta i tu med problemet vill regeringen nu införa ett kaloritak, det vill säga att man ska sätta en gräns på hur många kalorier en pizza får innehålla. Det förslag som just nu är aktuellt är att en pizza inte ska innehålla mer än 928 kalorier – vilket är mycket lägre än vad pizzorna som säljs på många restauranger i dag innehåller, något som The Telegraph skrivit om. 

Men det är inte bara pizzorna som det kan komma att bli ett kaloritak på. Man vill även begränsa kaloriintaget på bland annat pajer, färdigrätter, soppor och smörgåsar. En paj ska tillexempel få innehålla max 695 kalorier.

928 kalorier är vad en pizza max kan komma att innehålla om förslaget går igenom.

Människor blir allt fetare

Samtidigt visar nya siffror på att allvarlig barnfetma har ökat med mer än en tredjedel under de senaste 10 åren. Regeringen i Storbritannien hoppas att kunna halvera barns fetma till 2030. 

Public Health England arbetar med att skydda och förbättra landets hälsa och välbefinnande samt att minska skador som framkommer av ohälsosamt leverne. Dr Alison Tedstone som jobbar som chefsdietist för Public Health England säger till The Telegraph att man fortfarande ska kunna äta pizza och annan mat, men att innehållet som finns på eller i det ska reduceras. 

– Det kan betyda mindre kött på en pizza, det kan betyda mindre ost, det kan betyda en mindre storlek. Konsumenterna säger att de vill ha mindre portioner och hälsosammare alternativ. Vi vet att bara att ha hälsosamma alternativ på menyn kommer inte att ändra nationens vanor - vi behöver standardalternativet för att få färre kalorier. Standardalternativen för pizzor är margherita och pepperoni-pizzor, så vi behöver dem för att bli friskare, säger hon till The Telegraph

Huruvida förslaget går igenom eller inte meddelas i vår efter samråd med livsmedelsindustrin. 

Nyheter24 har tidigare gjort ett quiz gällande vilken produkt på snabbmatskedjan McDonalds som innehåller flest kalorier. Gå in och gör quizet här och se hur nyttig ditt favoritmål på Donken är. 

Brukar du äta pizza?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela