Vaccin, Barn
Här vill man förbjuda barn som inte är vaccinerade att gå i förskolan. - Foto: Björn Lindgren/TT, Bertil Ericson / TT

Här vill man förbjuda ovaccinerade barn att gå i förskolan

Det ska inte vara möjligt för barn att gå i statliga förskolor om de inte har vaccinerat sig. I alla fall inte om de regionala myndigheterna i spanska Galicien får som de vill.


De regionala myndigheterna i Spaniens nordvästra region Galicien, vill förbjuda barn som inte är vaccinerade att gå i statliga förskolor, rapporterar spanska The Local. 

Syftet att förbjuda ovaccinerade barn på förskolan är att bekämpa det växande antalet föräldrar som inte vaccinerar sina barn, då de anser att vaccinationen snarare skadar än hjälper deras barn.

Ökning av sjukdomar 

De föräldrar som inte väljer att vaccinera sina barn anses vara de som ligger bakom en ökning av tidigare utrotade barnsjukdomar, exempelvis mässling från vissa delar av världen, skriver The Local

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) bidrar dessa föräldrar till en "topp 10 global hälsorisk" 2019. 

Majoriteten vaccineras korrekt

Enligt spansk lag är i dag vaccinationer frivilliga och tillhandahålls gratis på landets vårdcentraler. Siffror från 2018 visade att majoriteten av alla spädbarn vaccinerades korrekt, men det är fortfarande mellan 80 000 och 150 000 spädbarn som inte vaccineras. 

Med de regionala myndigheternas förslag skulle det innebära att alla barn upp till tre år måste ha ett fullständigt vaccinationsprotokoll – i alla fall om barnet ska få gå på statliga förskolor. 

Då kan förbudet börja gälla

Enligt den regionala tidningen La Voz de Galicia kan förbudet vara på plats när nästa läsår börjar, det vill säga i september 2019. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Världshälsoorganisationen larmar att mässlingfallen ökat med 50 procent. Det kan du läsa mer om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.

Polisen i Umeå rapporterar om trafikolycka

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på länsväg 363, Hissjö.", skriver polisen på sin hemsida.

Västeråsattacken troligtvis inte planerad

Tre äldre kvinnor och en tonårspojke attackerades i centrala Västerås under fredagen. Varför är fortsatt oklart. I nuläget är det inget som tyder på att det är en planerad händelse, säger Robin Simonsson, vid Åklagarmyndigheten till TT.

AI kliver in i Instagram och Facebook

1 timme sedan
Meta lanserar sin största AI-satsning hittills, när bolagets assistent kliver in i Facebook, Messenger, Instagram och Whatsapp. Men Sverige får vänta.

"Sträck på dig" – förhandla med banken

1 timme sedan
Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.