Torsdag 28 Okt
Stockholm

Här vill man förbjuda ovaccinerade barn att gå i förskolan

Vaccin, Barn
Här vill man förbjuda barn som inte är vaccinerade att gå i förskolan. Foto: Björn Lindgren/TT, Bertil Ericson / TT

Det ska inte vara möjligt för barn att gå i statliga förskolor om de inte har vaccinerat sig. I alla fall inte om de regionala myndigheterna i spanska Galicien får som de vill.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De regionala myndigheterna i Spaniens nordvästra region Galicien, vill förbjuda barn som inte är vaccinerade att gå i statliga förskolor, rapporterar spanska The Local. 

Syftet att förbjuda ovaccinerade barn på förskolan är att bekämpa det växande antalet föräldrar som inte vaccinerar sina barn, då de anser att vaccinationen snarare skadar än hjälper deras barn.

Ökning av sjukdomar 

De föräldrar som inte väljer att vaccinera sina barn anses vara de som ligger bakom en ökning av tidigare utrotade barnsjukdomar, exempelvis mässling från vissa delar av världen, skriver The Local

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) bidrar dessa föräldrar till en "topp 10 global hälsorisk" 2019. 

Majoriteten vaccineras korrekt

Enligt spansk lag är i dag vaccinationer frivilliga och tillhandahålls gratis på landets vårdcentraler. Siffror från 2018 visade att majoriteten av alla spädbarn vaccinerades korrekt, men det är fortfarande mellan 80 000 och 150 000 spädbarn som inte vaccineras. 

Med de regionala myndigheternas förslag skulle det innebära att alla barn upp till tre år måste ha ett fullständigt vaccinationsprotokoll – i alla fall om barnet ska få gå på statliga förskolor. 

Då kan förbudet börja gälla

Enligt den regionala tidningen La Voz de Galicia kan förbudet vara på plats när nästa läsår börjar, det vill säga i september 2019. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Världshälsoorganisationen larmar att mässlingfallen ökat med 50 procent. Det kan du läsa mer om här!

Kommentera
Kopiera länk
Dela