Karta över Europa, rött kryss, Boeing 737 Max
Olycksplanet Boeing 737 Max 8 stoppas - Foto: Johan Nilsson/TT / Pixabay

Olycksplanet Boeing 737 Max 8 stoppas – flygförbud i hela Europa

Efter flygkraschen som inträffade i Etiopien i söndags utfärdade Kina, Indonesien och Etiopien flygförbud av modellen Boeing 737 MAX. Under måndagen var det 364 plan av just den modellen som fortfarande flög över hela världen. Men på tisdagen fick modellen flygstopp i hela Europa.


Under söndagen kraschade ett Ethiopia Airlines flyg i Etiopien med 157 personer ombord. 149 av dem var passagerare och resten jobbade i besättningen. Samtliga personer som befann sig ombord på planet dog, varav fyra av dem var svenskar

Flygplanet som kraschade var av modellen Boeing 737 MAX. Och i avvaktan på vad som orsakat söndagens krasch har länderna Kina, Indonesien och Etiopien utfärdat flygförbud för den sortens flygplan. 

Flygförbud

Det är dock inte bara i de länderna som den flygplansmodellen finns. Men under måndagen var det ändå fortfarande 364 plan av just den modellen som fortsatte flyga över hela världen.

Men under tisdagen var det slutflyget för alla Boeing 737 Max 8- och Boeing 737 Max 9-plan, för tillfället i alla fall. Det är faktiskt stopp och belägg för olycksdrabbade planet att flyga över hela Europa. Det är ett beslut som är taget av europeiska luftfartsmyndigheten, EASA, rapporterar Aftonbladet.

För tidigt att vidta åtgärder i USA

Men i USA flyger fortfarande modellen 737 Max som vanligt, då det för dem är för tidigt att vidta åtgärder.

I ett pressmeddelandet skriver den europeiska luftfartsmyndigheten att EASA har vidtagit alla nödvändiga åtgärder efter att ännu en tragisk olycka med just Boeing 737 Max 8 har inträffat.

Det var ju nämligen i oktober 2018 som Lion Airs Boeing 737 Max störtade, det också strax efter att det startat. Då dog 189 personer och den olyckan är fortfarande under utredning.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den tragiska kraschen av ett Ethiopia Airlines-flygplan som inträffade i söndags. På planet var det totalt 157 personer och alla omkom i olyckan. Bland de fyra svenskar som dog i kraschen fanns 45-åriga VD:n Jonathan Seex och 30-åriga Josefin Ekmann. Här kan du läsa mer om dem.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du det är rätt att planen stoppas?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

1 timme sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

1 timme sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

2 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.