Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Emily skulle flyga till Teneriffa – var för "lättklädd"

- 13/03/2019, 22:43

Emilys semester var nära att ta slut innan den ens hade börjat. Enligt kabinpersonalen var hon för lättklädd, och fick inte åka med om hon inte satte på sig en jacka. Nu ber Thomas Cook om ursäkt.

21-åriga Emily O’Connor skulle åka på en härlig semester på Kanarieön Teneriffa med sina vänner. 

Allt flöt på bra, hon gick igenom pass- och säkerhetskontrollen utan problem. Det var när hon skulle gå på planet som personal från flygbolaget Thomas Cook konfronterade henne. 

– De sa att de skulle flytta mig från flighten om jag inte “täckte mig” eftersom jag “väckte anstöt” och var “opassande”, säger Emily till brittiska Metro.

– Det förstörde hela min semester. Jag skakade. Jag skämdes så mycket. Jag kände att det var sexistiskt och misogynt. Jag kände mig så sårbar.

Här är vad hon hade på sig.

Emily O'Connor.
Bildkälla: Twitter/@emroseoconnor

Av principskäl ville Emily inte sätta på sig en jacka – det var ju i hennes mening inget fel med det hon hade på sig. 

– De frågade vilket bagage som var mitt för att ta mig av planet, berättar Emily. 

Detta skedde framför planets övriga 300 passagerare. 

Till slut fick Emily en jacka av sin kusin som också var med ombord. Planet lyfte inte förrän jackan var på, då var de 20 minuter sena.

Enligt Emily berättade kabinpersonalen sedan vad som hänt i flygplanets högtalare.

– De sa att jag var stötande och opassande inför hela planet. De såg att jag skakade men det fortsatte att sexualisera och förlöjliga mig. Det är mitt livs värsta upplevelse. 

Får det gå till så här?

Faktum är att de flesta flygbolag har en klädkod för passagerare. I Thomas Cooks policy står att kunder inte får resa med dem om de har “opassande kläder” vilket definieras som exempelvis plagg med anstötlig text eller bilder. 

Men att vara för lättklädd står det ingenting om.

Nu Thomas Cook gått ut med en ursäkt:

– Vi är ledsna att vi gjorde Ms O’Connor upprörd. Det är uppenbart att vi hade kunnat hantera situationen annorlunda, säger en talesperson enligt brittiska Metro.

Ska du ut och flyga snart? Då kan det vara bra att ha koll på varför piloten vill att du ska mobilen på flygplansläge under resan

Glöm inte heller kolla in varför det ofta är riktigt, riktigt kallt på flygplan.

Borde flygbolag ha klädkod för passagerare?