Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Piloten berättar: Därför ska du ha mobilen flygplansläge

- 27/02/2019, 18:53 -

Är du en av dem som brukar trotsa regeln och inte sätta din mobil på flygplansläge när du flyger? Då är det dags att tänka om. Att inte aktivera "flightmode" kan nämligen orsaka en hel del störningar.

Alla som har flugit någon gång vet att en av reglerna på flygningen är att ha sin mobiltelefonflygplansläge. Men varför är det så egentligen och vad kan ske om du inte gör det?

Anledningen

Att glömma eller medvetet inte sätta sin mobiltelefon i flygplansläge under flygningen kan vara irriterande för både piloter och flygledare. Anledningen till det är att telefoner som inte är i "flightmode" kan orsaka störningar i radiosignaler. Detta kan göra att piloternas kommunikation med flygledaren störs, skriver The Mirror. 

Piloten säger att störningen låter som när en telefon är för nära en högtalare. 

– Sändning av mobiltelefoner kan orsaka ljudstörningar på flygplanets radio. Det låter som ett "dit-dit-dit-dit"-ljud och det är ganska irriterande, säger en pilot till tidningen. 

Att piloterna inte kan kommunicera med flygledare är ju verkligen inte optimalt!

Två av 50 flygningar 

Däremot säger piloten att störningen ändå är relativt sällsynt. Varje månad flyger hans bolag ungefär 50 turer och hör det störande tickande ljudet ungefär en till två gånger under den tidsintervallen. 

Men är det farligt? 

– Om du frågar mig om telefoner stör, då säger jag "ja". Om du frågar mig om de är farliga..."Eh, inte riktigt", förklarar piloten, rapporterar The Mirror

Sätt på flygplansläge!

Trots att störningarna i just den här pilotens fall inte händer fler gånger än två per månad, så kan det ju hända andra piloter oftare. 

Det finns flera incidenter som har undvikits tack vara att piloten kunnat kommunicera med flygledare.

Därför ska du alltid sätta mobiltelefonen på flygplansläge när du flyger. För tänk om alla skulle välja att ignorera den regeln, då kommer plötsligt hundratals mobiltelefoner orsaka störningar i radiokommunikationen – och det är inte bra!

Nyheter24 har tidigare skrivit om vilken den farligaste delen av flygningen är. Det kan du läsa mer om här!

Sätter du alltid din telefon på flygplansläge när du flyger?