- Foto: Mark Baker/AP/TT

50 personer döda efter terrorattacker mot moskéer i Nya Zeeland

En eller flera personer har öppnat eld mot moskéer i Nya Zeeland och väldigt många befaras vara döda. En av de gripna männen påstår i ett manifest att attackerna var hämnd, bland annat för 11-åriga Ebba Åkerlund som dog på Drottninggatan.


50 personer har enligt uppgift dödats och många har skadats efter skottlossning vid två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. Hundratals personer ska ha befunnit sig på plats vid moskéerna på grund av fredagsbönen, rapporterar lokalmedia. Attackerna inträffade runt 13.40 lokal tid, alltså 01.40 inatt svensk tid.

Antalet döda har bekräftats av Nya Zeelands premiärminister.

Dessutom har sprängladdningar hittats under flera bilar i området, det bekräftas av nyzeeländsk polis.

Än så länge har fyra personer gripits av polis, tre män och en kvinna.

En av de gripna har hittills identifierats Brenton Tarrant, en 28-årig man från Australien. I en presskonferens kallar Australiens premiärminister Tarrant för en "våldsam, högerextrem terrorist".

Brenton Tarrant sände live under attacken. Bildkälla: AP/TT

Enligt lokalmedia livestreamade han attacken, och det ska finnas ett 73 sidor långt manifest där han skriver att dådet är en "terrorattack" och att han ”bestämde sig för att ta ställning för att säkra en framtid för mitt folk”. 

Tarrant ska också ha sagt att nattens attack var hämnd för svenska 11-åringen Ebba Åkerlund som dog i terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017, skriver news.co.au.

I manifestet skriver han hur terrordådet på Drottninggatan gjorde ett djupt intryck på honom, och var en bidragande orsak till att han själv ville mörda oskyldiga människor. 

”Det var en attack mot mitt folk, min kultur, min tro och min själ”.

Han skriver också att han hoppas på att folk ska vilja hämnas hans attack, för att skapa ytterligare konflikt mellan folkgrupper i samhället. 

Anti-terrorpolis undersöker nu mannens bakgrund.

UD har inga uppgifter om att det finns skadade svenskar.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

2 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

igår 21:10
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.