Lördag 31 Jul
Stockholm

Norsk nätbokhandel sålde terroristen Breiviks manifest

Anders Behring Breivik och manifestet "2083 – A European Declaration of Independence”
Norsk nätbokhandel sålde terroristen Breiviks manifest. Foto: Lise Aaserud, Virginia Mayo/TT

Adlibris norska bokhandel sålde terroristen Anders Behring Breivik manifest på deras webbshop – utan att de visste om det.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan september 2018 har tre stycken manifest skrivna av terroristen Anders Behring Breivik varit ute till försäljning på Adlibris norska webbshop. 

– Det är helt förskräckligt att boken har varit ute till försäljning, säger Sakari Luovio, nordisk säljchef på Adlibris, till NRK. Han fortsätter:

– Vi tog bort böckerna när vi fick reda på att de fanns ute till försäljning. Vi har inte sålt några av böckerna, men hade vi gjort det skulle vi skänkt pengarna till välgörenhet. 

Svårt att hålla koll 

Förlag till manifestböckerna var publiceringswebbplatsen Lulu.com. Via liknande sidor kan vem som helst skapa ett konto och publicera böcker. 

Luovio menar att titlarna läggs till automatiskt på bokhandelns webbsidor. Det innebär att någon kan skicka böcker via egna publiceringswebbplatser och sedan få in dem i Adlibris webbshop. 

– Vi kan inte ha kontroll på över 15 miljoner titlar, men vi tar aktivt bort artiklar om det behövs, säger han.  

Kan inte lova att det inte kommer att hända igen

Strax efter NRKs kontakt med Adlibris försvann manifestet från deras webbshop. Men trots att manifestet bryter mot deras riktlinjer kan de inte garantera att något liknande inte kommer att kunna hända igen. 

– Vi har ingen algoritm som kan stoppa sådana självpubliceringssidor. Vi kan bara ta bort titlarna när vi blir medvetna om dem, avslutar Luovio till NRK.

NRK har varit i kontakt med Lulu.com, som inte vill ange vem som äger kontot som har publicerat manifestet. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela