Viking Sky, vatten, passagerare
Lyxiga kryssningsfartyget Viking Sky evakueras - Foto: NTB scanpix TT / Svein Ove Ekornesvåg, AP/TT Alexus Sheppard, NTB scanpix TT Odd Roar Lange, NTB scanpix TT Frank Einar Vatne

Lyxiga kryssningsfartyget Viking Sky evakueras – här är allt vi vet

Under lördagseftermiddagen var lyxfartyget bara hundra meter från att gå på grund utanför Hustadvika, norska kusten​. Vatten har forsat in och passagerare och möbler flyger som vantar ombord. 397 personer av de 1 373 som från början var ombord har evakuerats.​


På lördagen vid 14-tiden fick polisen i Norge nödlarm om att en kryssningsfartyg stött på motorproblem, vilket orsakade att de drev mot land. Lyxkryssaren Viking Sky var alltså ynka hundra meter från att gå på grund.

Var?

Fartyget var på väg från Tromsø mot Stavanger. De befann sig utanför kusten nära staden Hustad, 50 mil norr om Bergen när de råkade på stora problem i det stormiga vädret. Kapten på lyxkryssaren och räddningstjänsten bestämde sig snabbt för att alla ska evakueras från båten. Alla 1 373 personer, 915 av dem är passagerare och 458 besättning.

Bildkälla: NTB scanpix TT / Frank Einar Vatne

Flera skadade

Efter två-tre timmar meddelas att fem helikoptrar och flera fartyg hjälper till att evakuera passagerare som befann sig ombord på lyxkryssaren Viking Sky. 30 personer hade då lyckats komma i land med hjälp av evakuering.

Vid halv sju har man lyckats stabilisera skeppet till havs. Evakueringen fortsatte dock då åtta personer skadats.

Ombord har vatten forsat in, delar från taket har rasat in och möbler har glidit fram och tillbaka på golvet. Allt som följd av de kraftiga vågorna som slår mot fartyget.

Bildkälla: Twitter Alexus Sheppard @alexus309

Fördröjning

Det stormiga vädret gjorde att flera fartyg fått problem på norska kusten, bland annat fraktfartyget Hagland Captain. De fick motorhaveri och slagsida, vilket gjorde att två av räddningshelikoptrarna som var på plats för att evakuera Viking Sky omdirigerades vid sju-tiden på kvällen.

Vid halv nio upprättade polisen flera evakueringscenter. Passagerare som räddats från lyxkryssaren förs till hotell i Kristiansund och Molde.

Vad har hänt under natten?

Vid två-tiden på natten hade totalt 230 personer lyckats evakueras från Viking Sky. De har registrerats på ett mottagningscenter i Fræna, som polisen upprättat. Dit förs alla som räddas först.

Vid sex-tiden på söndagsmorgonen har 338 personer lyckats evakueras från fartyget. 17 av dem fördes till sjukhus.

Strax innan åtta hade 397 personer räddats och evakuerats. 

Fartyget har sakta börjat röra sig mot land igen med hjälp av tre av fartyget fyra motorer som kommit igång igen efter strulet. Planen är att röra sig västerut i 2-3 knop för att möta upp två bogseringsbåtar som ska hjälpa fartyget i land, samtidigt som räddningsarbetet fortsätte.

Evakuering pausad

Vid halv elva på söndagsförmiddagen pausades evakueringen med helikopter. Kvar är över 900 personer ombord och nu bogseras fartyget i land. Situationen är under kontroll och totalt har redan 460 personer evakuerats från fartyget, rapporterar TV4

Strax efter 16 på söndagseftermiddagen la Viking Sky till vid hamn i Molde, rapporterar SVT.

Se i spelaren ovan hur både passagerare och möbler flyger runt ombord på Viking Sky.

Källa: Hovedredningssentralen Sør-Norge, PolitietExpressen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du varit på kryssning någon gång?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

Attack mot militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack från luften mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt källor i det irakiska inrikesministeriet och militären.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.