Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Natalie, 24, knäckte nacken – vaknade upp förlamad

- 21/04/2019, 22:22 -

Brukar du luta huvudet åt sidorna när du känner dig lite stel för att "knäcka" nacken? Det var något som 24-åriga Natalie gjorde och fick allvarliga konsekvenser av. Hon vaknade upp paralyserad i vänstra benet, vilket visade sig vara en stroke.

I fjol var ambulansföraren Natalie Kuniciki, 24, hemma med en kompis i sin lägenhet. De hade en lugn kväll och såg på film tillsammans med varsitt glas vin när Natalie kände för att sträcka på nacken. Då reagerade båda på ljudet som kom av det. 

– Jag hörde bara "knack, knack, knack". Min kompis frågade om det var min nacke som lät. Alla mina leder låter väldigt mycket när de knäcks, så jag tänkte inte mer på det. Jag bara skrattade och så somnade vi lite senare, berättar Natalie för Kennedy News, rapporterar norska tv2.

Kände inte sitt eget ben

Men det var värre än vad de båda förstod.

När Natalie vaknade 15 minuter senare var hon orörlig i sitt vänstra ben. Däremot tog hon inte det på så stort allvar då eftersom hon var lite berusad av vinet. 

Hon skulle gå på toaletten och blev alldeles svimfärdig samtidigt som benet fortfarande inte gick att röra. Plötsligt ramlade hon på golvet och hennes kompis hjälpte henne upp, i tron om att Natalie var full. Ingen av dem förstod att hon drabbats av en stroke

Natalie har berättat för Kennedy News att hennes första tanke var att hon blivit drogad och ringde inte ambulansen direkt eftersom hon inte ville att hennes kollegor skulle se henne i det skicket.

Därför gick hon och lade sig i sängen igen, men lyckades inte somna. Då bestämde hon sig för att ringa nödnumret. 

– Jag är ju ambulansförare, och ringde inte 999 (brittiska nödnumret, red. anm.) på minst 10 minuter eftersom jag trodde att det var osannolikt att jag hade fått en stroke. Jag borde ha vetat bättre. För varje minut så dör ju hjärncellerna, så ignorera inte en stroke bara för att du är ung. Varje sekund räknas, berättar hon för Kennedy News.

Sprucken artär

I ambulansen gjorde ambulanssjuksköterskorna ett test på Natalie, som visade tydliga tecken på stroke.  

Hennes blodtryck var också ovanligt högt, likaså hennes puls. Väl på sjukhuset gjorde läkarna en CT-scan som bekräftade det Natalie fruktat i ambulansen – hon hade råkat ut för en stroke.

Läkarna förklarade att en artär hade spruckit när hon sträckt på nacken tidigare under kvällen. Det hade lett till att en blodpropp bildats i hjärnan, vilket utlöste stroken. 

Drabbar oftast äldre människor

Michael R. Marks, ortopedisk kirurg och representant för American Association of Orthopedic Surgery, förklarade tidigare för Huffington Post att knäcka nacken i sällsynta fall kan leda till att man skadar de viktiga blodkärl som transporterar blod till hjärnan, vilket kan framkalla en stroke.

Detta drabbar dock vanligtvis äldre människor eftersom att de oftast är stelare i nacken och har mer ömtåliga blodkärl än yngre personer.

Fick lära sig att gå på nytt

Det kan krävas mycket efterarbete när man råkat ut för en stroke.

Natalie fick ligga kvar på intensivavdelningen i tre dagar och var tvungen att lära sig gå på nytt.

– Jag var i chock i tre dagar. Jag sa inte mycket och pratade inte med någon. Jag hade bara stängt in mig medan jag försökte smälta vad som hade hänt. Folk sa att jag var som en robot som inte visade känslor, berättar hon.

Natalies kollegor visade enormt stöd.
Natalies kollegor visade enormt stöd. Bildkälla: Cooper King/Twitter

Stort stöd av kollegorna

Men hennes kollegor hälsade på henne dagligen och gav henne stort stöd. De peppade henne genom att göra övningarna tillsammans med henne på sjukhuset och få henne att jobba på att bli bättre. 

Natalie berättar för Kennedy News att hon är väldigt rastlös och nu hoppas på att få komma tillbaka till sitt arbete så snart hon kan, rapporterar tv2.

Om du misstänker att någon råkat ut för en stroke ska du:

Be personen att le. Om mungipan hänger -  ring 112.

Be personen hålla upp armarna i 10 sekunder, faller en av dem - ring 112.

Om personen pratar sluddrigt eller inte hittar rätt ord - ring 112.

Brukar du knäcka nacken?