Påsk
Så firas påsk i sju andra länder - Foto: JESSICA GOW / TT, Anders Wiklund/TT, Åserud, Lise/TT

Så firas påsken i sju andra länder

I Sverige firas påsken med mat, påskägg och klätt ris. Men hur firas det egentligen i andra länder runt om i världen? Här är hur man firar påsken i sju andra länder.


I Sverige har vi firat påsk sedan 1100-talet och inom kristendomen är det en högtid som firas till minne av att Jesus, enligt Nya Testamentet, led dog och uppstod.

Påsken har blivit en högtid då vi äter påskägg, går utklädda till påskkärringar och pyntar med påskris. Men hur firar man egentligen påsk i andra länder? 

När går man påskkärring? Här är dagen som gäller

Norge: Påskekrim 

I Norge är firar man ofta påsken i fjällen. Man åker till en stuga tillsammans med sin familj eller vänner och varvar skidturer med deckare. Att läsa eller se en deckare under påsken är en norsk tradition som ska ha startat med en reklamkampanj på 1920-talet, något som kallas för "påskekrim". Traditionen gör att de norska bokförlagen storsatsar på deckare i samband med påsk varje år. 

Italien: "Pasqua con chi vuoi"

I Italien brukar man använda uttrycket "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi" – "Julen med familjen, påsken med vem du vill". Precis som det låter är påsken en högtid som är lite friare än tillexempel julen, och kan därför se olika ut för alla. 

För de religösa börjar påsken på onsdagen, men den stora påskdagen är söndagen. Då går många italienare i kyrkan och efteråt samlas man och äter mat. Menyn varierar beroende på var i Italien man firar, men lamm och pasta är vanligt. Till efterrätt brukar man äta "Colomba" – en luftig kaka som är formad som en duva med mandel och socker på. 

Barnen får även påskägg med presenter i. Men istället för pappersäggen som vi har i Sverige, så är ägget i Italien jättestort och är gjort i choklad. 

Filippinerna: Frivillig korsfästning 

I Filippinerna väljer en del män att frivilligt korsfästas på långfredagen. Detta då dagen firas i minne av Jesus korsfästelse och död, och dessa män vill visa sympati för Jesus och sona sina egna synder. Dessutom säger man att de som väljer att frivilligt korsfästa sig kommer få ett extra bra år, även deras anhöriga. 

Nya Zeeland: Skjuter harar 

I Sverige och i många andra länder kommer påskharen och delar ut ägg. Men inte i Nya Zeeland. Där är kaniner skadedjur, så traditionsenligt varje påsk skjuter man ihjäl så många kaniner som möjligt. Det kan skjutas så mycket som över 10 000 kaniner varje påsk.

Tjeckien: Piska kvinnor med ris

På annandag påsk piskar männen kvinnorna med hemgjorda piskor av pilträ. Enligt traditionen ska piskningen göra kvinnorna vackra och friska det kommande året. 

Storbritannien: Öltunnerugby

På långfredagen äter man ofta fisk i Storbritannien, men annars äter man precis som i Sverige lamm och ett och annat chokladägg. 

På annandag påsk anordnar bland annat den lilla byn Hallaton i Leicestershire, England, öltunnerugby mot grannbyn Medbourne. Det går ut på att de på valfritt sätt transportera tre öltunnor över två bäckar till motståndarbyn. Deltagarna är allt annat än nyktra och det finns inga som helst regler på hur man får tacklas. 

Ungern: Kasta vatten på kvinnorna 

I Ungern, och även Polen och Ukraina, lyder traditionen sedan flera hundra år tillbaka att männen på annandag påsk kastar vatten på kvinnorna, samt piskar dem med videkissar. Det ska göra kvinnorna mer fertila. Men idag är det vanligt att kvinnor piskar män också.

Källor: Yle, Comactiva,  Buzzfeed, The Telegraph, Hänt, Aftonbladet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du fira påsk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.