När går man påskkärring egentligen?
När går man påskkärring egentligen? - Foto: Jessica Gow/TT och Jonas Ekströmer/TT

När går man påskkärring? Här är dagen som gäller för ditt barn

När går man påskkärring och varför går barn påskkärring från första början? Nyheter24 reder ut allt det och ger dessutom förslag på utklädnad för ditt barn om hen ska ge sig ut som påskkärring under helgen.


Varför går barn påskkärring?

I Sverige går barn ofta påskkärring under påskhelgen. Traditionen med påskkärringar har en hednisk bakgrund, och härstammar från de gamla vårfester som firades för att välkomna våren och ljuset. Under dessa fester använde man sig av masker och kläder för att skrämma bort onda andar och symbolisera förnyelse.

Numera är påskkärring en rolig och populär påsktradition för barnen, där de klär ut sig i färgglada kläder och besöker grannar och släktingar för att önska en glad påsk och kanske även få något godis eller påskägg. Traditionellt brukade man ge påskkärringarna pengar eller godsaker för att önska dem en god skörd och fruktbarhet under det kommande året.

Så även om traditionen med påskkärring har en gammal, hednisk bakgrund, har den nu för tiden blivit en rolig och festlig del av påskfirandet i Sverige.

10 roliga frågor till ditt quiz om påsken – med facit

När går man påskkärring? Dagen som gäller

I Sverige går barnen ofta påskkärring på påskafton. Påskafton är alltså den dagen då man traditionellt klär ut sig till påskkärringar och besöker grannar och släktingar för att önska en glad påsk och kanske även få något godis eller påskägg.

Dock kan det skilja sig från region till region och även från familj till familj. Vissa väljer att gå påskkärring redan på skärtorsdagen eller under påskdagen, medan andra väljer att fira påsken utan att gå påskkärring alls.

Det viktigaste med påskkärring är att det ska vara en rolig och trevlig tradition för barnen, där de kan klä ut sig och umgås med familj och vänner under påskhelgen.

Tipspromenad till påsk: 25 roliga frågor – med färdiga svar

Hur klär man ut sig till påskkärring? Tips på kläder och smink

Här är några tips på hur man kan klä ut sig till påskkärring:

Kläder: Börja med att välja färgglada kläder som passar påsken, som rosa, gult, grönt eller blått. En vanlig traditionell påskkärringsklänning är en knälång klänning med förkläde i ett färgglatt tyg.

Hår: Bär en peruk eller sätt på ett hårband med färgglada fjädrar för att ge en lekfull look.

Smink: Måla kinderna rosa eller röda med ansiktsfärg, eller använd läppstift i en passande färg. Du kan även lägga till några prickar på kinderna för att se ut som en sötsyrlig påskkärring.

Accessoarer: Använd en färgglad halsduk, hårband med öron eller fjädrar, eller bär en korg med påskgodis för att komplettera din outfit.

Skor: Bär bekväma skor som passar till din outfit, som sneakers eller ballerinaskor.

Kom ihåg att det viktigaste med påskkärring är att ha kul och njuta av påskhelgen tillsammans med familj och vänner!

När går man bus eller godis under halloween? Här är dagen som gäller!

Läs alla våra artiklar på temat påsk här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!