Torsdag 18 Aug
Stockholm

Isbjörn hittades i rysk by – 700 kilometer från sitt hem

ISBJÖRN
Isbjörnen tros ha färdats på ett isblock till byn i nordöstra Ryssland. Foto: Google Maps, Alina Ukolova/TT

En isbjörn ska ha färdats på ett isblock flera hundra kilometer från nordöstra Ryssland till byn Kamchatka. Den sågs vandra fritt på gator i jakt på mat. Miljöaktivister menar att detta beror på de rådande klimatförändringarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Invånare i en by på Kamchatkahalvön i östra Ryssland gjorde en minst sagt ovanlig syn. De så såg en isbjörn leta efter mat flera hundra mil bort från sin normala livsmiljö, rapporterar The Guardian. 

Färdades 700 kilometer

Enligt rysk media ska den magra isbjörnen ha färdats på ett isblock från Chukotka i nordöstra Ryssland och hela 700 kilometer till Kamchatka. 

Flera miljöaktivister skyller på klimatförändringar och förklarar att isbjörnen måste ha förlorat lokalsinnet medan den flöt på isblocket. 

– På grund av klimatförändringarna så blir Nordpolen varmare och jaktmiljön blir mindre. Isen drar sig tillbaka och då måste isbjörnarna hitta nya sätt att överleva på. Då blir det enklaste sättet att komma till människor, förklarar Vladimir Chuproy, chef för Greenpeace energiprogram.

Gick fritt på gatan

I en video som cirkulerar på internet kan man se isbjörnen röra sig fritt och gå förbi personerna i den ryska byn utan att visa tecken på aggressivitet. För att få djuret att känna sig välkommen bjöd människorna isbjörnen på fisk.

En räddningsinsats planeras att genomföras senare i veckan av myndigheterna i Kamchatka. Planen är att dosera björnen med lugnande medel för att sedan flyga tillbaka den till Chukotka med hjälp av helikopter, rapporterar The Guardian.

Isbjörnar är otroligt utsatta när det kommer till global uppvärmning och smältande isar gör att deras utbud av mat, vanligtvis sälar, minskar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.