Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barnen levde med IS-krigare i fem år – har återförenats med mormodern

- 21/04/2019, 20:09 -

För fem år sedan var Karen Nettleton på semester tillsammans med sin familj. Vad hon inte visste var att hennes dotter Tara planerade att åka till Syrien med sina barn för att leva med IS-krigaren Khaled Sharrouf. Fem år senare har Karen nu återförenats med barnbarnen.

2014 var australienskan Karen Nettleton, 58, på semester i Malaysia med sin dotter Tara Nettleton, 31, och hennes fem barn. 

När semestern började lida mott sitt slut berättade Tara för sin mamma att hon ville åka till Turkiet med sina barn och vara där några månader. Så sällskapet skildes åt, Tara och barnen åkte till Turkiet, och mamma Karen hade ingen aning om att hon inte skulle se sin dotter och sina barnbarn på länge, skriver brittiska Metro.

Åkte för att leva med IS-krigare

Tara berättade nämligen inte hela sanningen för sin mamma. Hon hade tagit beslutet att resa till Syrien för att leva tillsammans med sin man Khaled Sharrouf, som var en av Australiens mest ökända IS-krigare. 

Khaled hade använt sin brors pass för att kunna ta sig Syrien några månader tidigare, utan familjen. Sedan följde Tara och barnen efter.

"När man väl är där så är man fast"

Men barnen hade ingen aning om att de skulle till Syrien. Det var först när de korsat gränsen mellan Turkiet och Syrien som de fick veta var de befann sig. 

– När min mamma berättade för oss att vi var i Syrien så började jag gråta. Jag bad om att få åka hem var femte sekund. Jag trodde att vi kunde komma därifrån när vi ville, men det kunde man inte. När man väl är där så är man fast, har ett av barnen berättat för ABC News.

I Syrien började de två äldsta barnen träna med IS. Dessutom blev ena dottern bortgift och blev gravid. Barnet föddes 2015, men då hade pappan till den nyfödda redan dött i en attack. 

"Mest oroväckande fotografierna som någonsin visats"

Familjen uppmärksammades i media redan 2014. Detta på grund av att en bild spreds runt om i världen, föreställande ett av barnen hållandes i en soldats avhuggna huvud.

USA:s före detta utrikesminister John Kerry kallade bilden för "ett av de mest oroväckande och groteska fotografierna som någonsin visats", rapporterade Daily Mail.

Föräldralösa 

2015 opererade mamman Tara blindtarmen, men dog sedan till följd av komplikationer. Två år efter det dog även hennes man och två av deras barn i en flygattack när de försökte fly från Syrien. 

De tre barnen som fortfarande lever har alltså förlorat båda sina föräldrar och flydde i samband med att det blev vapenvila mellan de kurdiska soldaterna och USA:s militär i det IS-belägrade området Baghouz.

Till slut fick de hjälp att ta sig till ett flyktingläger.

Fem års kamp är över

Samtidigt har mormodern Karen Nettleton kämpat i fem år med att få hem sina barnbarn till Australien. Vid två tillfällen har hon åkt till Turkiet och via landsgränsen till Syrien försökt att få ut barbarnen från krigszonen, men utan någon framgång. 

Efter många års kamp fick hon ett efterlängtat samtal – ett av barnbarnen ringde och berättade att alla syskonen befann sig i flyktinglägret al-Hawl i norra Syrien. 

Karen Nettleton tog sig till flyktinglägret, där över 72 000 människor bodde. Hon letade länge och efter tips från andra fann hon sina barnbarn.

I en video från ABC News kan man se hur Karen kramar ett av barnbarnen första gången på fem år. 

– Jag kan inte förstå att det här händer. Jag fattar inte att jag är här med dig. Jag tror att jag drömmer, säger barnbarnet gråtandes när hon omfamnar sin mormor i videon.

Karren får se ett av sina barnbarn. Bildkälla: Screenshot ABC News

Det står nu klart att barnen kommer få återvända till Australien för att bo med deras mormor, men när det kan ske är ännu inte bestämt, rapporterar Metro UK.

Tidigare var Australiens premiärminister Scott Morrison bestämd i sina åsikter kring att ta hem IS-barn, då han ansåg de som en säkerhetsrisk för landet. Men hans åsikter har ändrats, vilket hjälpte barnen att komma till sin mormor igen.