Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Utredningen om motiv för attackerna i Sri Lanka : "Hämnd för Christchurch"

- 23/04/2019, 11:00 -

Efter den initiala utredningen går nu Sri Lankas vice försvarsminister ut med vad man tror är motivet bakom påskhelgens dödliga attacker: ”Var hämnd för Christchurch".

359 personer är dödades och 500 skadades efter att en serie självmordsbombningar ägde rum i Sri Lanka under påskhelgen. Bombningarna skedde i tre olika kyrkor och tre lyxhotell under påskdagen. Efter de sex första explosionerna detonerades ytterligare två bomber.

Utöver explosionerna har det larmats om att det kan finnas flera andra odetonerade bomber. 

Inledande utredningen: "Hämnd för Christchurch" 

Efter bombdåden inleddes en utredning, och den visar nu att attackerna var hämnd för terrorattacken i nyzeeländska Christchurch, skriver Aftonbladet

– De preliminära utredningarna har visat att det som hände i Sri Lanka var vedergällning för attacken mot muslimer i Christchurch, säger Ruwan Wijewardene i parlamentet, enligt nyhetsbyrån AFP.

Påståendet avfärdas

Men det påståendet är något som många säkerhetsexperter avfärdar, då det hade krävts mycket längre tid att planera en liknande aktion, om planeringen började efter dådet i Christchurch, enligt TV4

Under tisdagen påstod IS, via sin nyhetskanal, att de ligger bakom dåden. Men det finns ännu inget bevis för uttalandet ännu, enligt SVT

Terrorgruppen National Thowheed Jamaath pekas ut

Utredningen har också lett till att man pekat ut terrorgruppen National Thowheed Jamaath som de som legat bakom attackerna. Myndigheterna tror att terrorgruppen fått hjälp av andra internationella nätverk. 

Sammanlagt har 40 personer gripits misstänkta för inblandning. Bland de gripna är majoriteten lankeser, men en person uppges vara syrisk medborgare, enligt Aftonbladet. 

Christchurch – attack mot moskéer i Nya Zeeland

Den 15 mars utsattes två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland för terrorattentat. Australiensaren Brenton Tarrant har i samband med händelserna åtalats för 50 mord och 39 mordförsök. 

I ett manifest som 28-åringen släppte innan attacken hyllade han högerextrema terroristen Anders Bering Breivik och skolmördaren Anton Lundin Pettersson.