Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

20 000 pingvinungar har drunknat vid Antarktis

- 25/04/2019, 11:54 -

Ett brittiskt forskarteam har gjort en mörk upptäckt. En hel pingvinkoloni ser ut att helt ha försvunnit från kartan.

En fruktansvärd tragedi har inträffat på Antarktis, i närheten av Sydpolen – en hel pingvinkoloni ser ut att ha kollapsat. 

Forskare bedömer nu att över 20 000 pingvinungar lär ha drunknat i olyckan, och att de vuxna kejsarpingvinerna inte verkar försöker bygga upp populationen igen. 

Enligt forskarteamet British Antarctic Survey, BAS, ser kolonin ut att ha försvunnit över en natt, någon gång under 2016. 

Kejsarpingviner klarar sig så klart bra i vatten, men ungarna kan inte simma när de föds. Därför innebär det en livsfara för ungarna när isen bryter oväntat. 

Även om det inte går att koppla just den här händelsen till klimatförändringar, anser forskare att det är ett tydligt exempel på hur känsligt djurlivet på Antarktis är inför oväntade väderhändelser. 

– Om vi ser stora störningar i just det här området är det en viktig signal att titta på, säger Phil Thratan, doktor i biologi, till BBC. 

Hur bra koll har du? Här är sju klimatmyter du eller någon du känner kanske har gått på!

Är du orolig för framtiden?